Русија

Колико ХИМАРС-а и система М270 МЛРС је уништено од почетка СВО?

Упркос чињеници да се ради о импресивним системима, реалан број лансера избачених из строја је нешто већи од навода западних медија
Колико ХИМАРС-а и система М270 МЛРС је уништено од почетка СВО?Getty © Ezra Acayan

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да је у Сумској области уништен још један вишецевни ракетни систем М142 ХИМАРС, који се налазио у хангару на отвореном, а процес уништавања америчког лансера забележен је уз помоћ извиђачког дрона. 

Од почетка напада украјинске војске на Курску област, приметно је интензивирање употребе ХИМАРС-а, као и њихових еквивалената гусеничара М270 МЛРС, а руска војска је за мање од месец дана уништила неколико поменутих ракетних система америчке производње.

Подсећања ради, Вашингтон је још првог јуна 2022. најавиле да ће Кијеву испоручити ХИМАРС-e, заједно са вођеним ракетама ГМЛРС из породице М31, а први систем стигао је у Украјину 23. јуна исте године. Нешто касније поједине европске државе – Велика Британија, Норвешка, Француска, Немачка и Италија – покренуле су испоруку гусеничара М270, односно европске варијанте ових лансера МАРС 2, ЛРУ, МЛРС-1 и М270Б1  Украјини.

Поред тога, од средине октобра 2023. године, САД су почеле Украјини да испоручују и тактичке балистичке ракете АТАЦМС.

Према проценама из јануара 2024, Кијеву је до сада испоручено 39 ХИМАРС-а (Немачка се обавезала на куповину још три система за Украјину) и између 16 и 25 М270, а као што је већ познато у питању су ракетни системи велике мобилности који могу лансирати широк спектар вођених и невођених ракета, укључујући и поменуте АТАЦМС.

Оба лансера, а нарочито ХИМАРС, током сукоба у Украјини заправо су се показали као веома ефикасно наоружање, а управо је због високог нивоа мобилности и способности избегавања противбатеријске ватре уништен релативно мали број система.

Ипак треба нагласити да и поред добрих резултата остварених на бојишту, западни медији свакако покушавају да умање реалан број уништених/онеспособљених система, што и не треба да чуди, па је према њиховом писању до сада уништено само два ХИМАРС-а, још два су оштећена и превезена у САД на поправку, док се наводи да украјинска војска није изгубила ниједан М270.

Шта кажу руски извори?

Упркос чињеници да се ради о импресивним системима, реалан број лансера избачених из строја је нешто већи од навода западних медија и сајтова попут "Орикса", који се бави праћењем губитака опреме у Специјалној војној операцији. 

У тексту ће бити наведени само случајеви (потенцијалног) уништавања ових система, забележени камерама извиђачких беспилотних летелица. 

Пођимо од ХИМАРС-а.

Наиме, на бројним руским телеграм каналима специјализованим за војне теме, као и на сајту "Лост армор", који се, између осталог, бави губицима украјинске технике, може пронаћи податак да је први ХИМАРС уништен 17. јула 2022. године, на непознатој локацији у ДНР.

Овај случај је дуго оспораван због лошег квалитета снимка и фотографија. Међутим, њиховим каснијим поређењем са другим приказима ХИМАРС-а из птичије перспективе установљено је да се заиста ради о вишецевном систему америчке производње.

До следећег забележеног уништавања ХИМАРС-а, прошло је више од годину и по дана, па је тек 5. марта 2024. објављен снимак уништавања још једног система и то дејством руског вишецевног ракетног лансера "торнадо-с", које се догодило код села Никаноровка у ДНР.

Свега недељу дана касније, дејством "искандера" уништен је још један у близини Новоленовке у Запорошкој области.

Крајем априла на путу у ДНР, на око два километара удаљености од Лимана, оператер извиђачке беспилотне летелице руске војске приметио је тешко оштећено и имобилисано возило, након чега је у његовом правцу послат "лансет" који је докрајчио ракетни систем. После уништавања, појавиле су се информације да се заправо ради о систему М270, а због лошег квалитета снимка није могуће искључити ниједну од две опције. 

Неколико дана након тога, 2. маја руска војска успела је да уништи још два ХИМАРС-а недалеко од места Љељуковка на Купјанском правцу, у Харковској области, а заслуга за елиминацију америчких система поново је приписана "искандеру".

Оружане снаге РФ су следећи ХИМАРС уништиле 20. јуна, такође "искандером" и то у близини села Хотомља, источно од Харкова, што се може видети на снимку испод.

Почетком јула, руске снаге уништиле су три америчка лансера које је украјинска војска употребила за напад на Севастопољ 23. јуна. Три ХИМАРС-а уништена су "искандером" у шумском појасу у близини села Клапаја, у Херсонској области. 

Потом је 23. јула уништен хангар у месту Новопетровка у Николајевској области, у ком се наводно налазио један ХИМАРС, међутим није могуће утврдити да ли је у објекту заиста био амерички вишецевни ракетни лансер или неко друго средство. Због чега се овај случај треба узети са резервом.

Август 2024. је био најсмртоноснији месец за ХИМАРС-е па је тако у четири одвојена случаја, који су се догодили 15, 27. и 28. (или 26.) августа уништено укупно пет америчких ракетних система и то у Украјини, прецизније Сумској области. Као што је већ поменуто у уводу, у последњем случају је такође уништен хангар, а на основу видео снимка није могуће прецизно утврдити шта се у њему налазило.

Што се тиче система М270, односно његових европских варијанти, до сада је забележено свега три случаја уништавања ових лансера. Први од њих догодио се 28. јуна 2024, у околини села Шевченково у Николајевској области.

Други М270 уништен је 17. августа, у близини села Бездрик, које се налази у Сумској области на око 25 км границе од Руске Федерације, док је трећи уништен 23. августа код села Березњеговато у Николајевској области, на око 70 км удаљености од Херсона.

Зашто је немогуће утврдити тачан број?

Простим сабирањем свих система чије је уништавање забележено и описано, могло би се закључити да је до сада руска војска из строја избацила 16 ХИМАРС-а и три М270 МЛРС, што свакако није мала бројка.

Међутим, треба имати у виду да постоји могућност да, поред тога што не можемо са сигурношћу тврдити да су у хангарима уништавани ХИМАРС-и, су део уништених средстава заправо биле макете у реалној величини.

Наравно, на добром делу снимака се могу видети секундарне детонације, као и то да су амерички ракетни системи непосредно пре уништавања, лансирали сопствене ракете што недвосмислено потврђује да се не ради о макети.

Такође, вреди нагласити да ниједан руски "торнадо-с" и "искандер" – који важе за еквивалентне америчких система – нису уништени. Ово није толико показатељ супериорности самих система руске производње, већ боље тактике и начина примене ракетних лансера које практикују Оружане снаге РФ у односу на украјинску војску.

Поред тога, руске снаге су имале знатно више успеха у обарању и ометању ракета лансираних из ХИМАРС-а и М270, о чему је већ било речи

Оно што је свакако охрабрујућа околност за руску војску, је то што се амерички вишецевни ракетни системи све чешће налазе на удару "искандера", нарочито од упада у Курску област. Ово указује да је координација посада ракетних система и оператера извиђачких беспилотних летелица на изразито високом нивоу, па у наредном периоду можемо очекивати још уништених ХИМАРС-а и М270.

image