Русија

Адвокат Прилепина открио нове детаље: Украјина првобитно хтела да ликвидира писца у Москви

Покушај убиства Захара Прилепина одиграо се у мају прошле године, а најновији подаци истраге указују да је исто лице финансирало атентат на писца и убиство руског војног новинара Владлена Татарског
Адвокат Прилепина открио нове детаље: Украјина првобитно хтела да ликвидира писца у МосквиGetty © Leonardo Cendamo / Contributor

Адвокат познатог савременог руског писца Захара Прилепина открио је да је постојао план да се његов клијент убије пуцњем у главу у Москви, јављају данас "РИА Новости". 

Подсетимо, 6. маја 2023. године Александар Пермјаков, иначе, грађанин Украјине, покушао је да детонацијом експлозива убије Прилепина. Он је тога дана активирао експлозивну материју која је била постављена на путу којим се Прилепин кретао својим аутомобилом. Ипак, тада је убијен други мушкарац који се налазио у возилу писца, а сам Прилепин је преживео, иако је задобио многобројне повреде. 

Пермјаков који је изазвао несрећу је ухваћен истог дана.

Последњи подаци које је објавио данас Други западни војни суд Русије указују да је оптужени Пермјаков изјавио да се ипак одустало од плана да се пуца Прилепину у главу јер се он стално кретао с обезбеђењем.

Пермјаков је раније признао да је деловао по наредби украјинске агентуре. Истрага је утврдила да је пристао да ликвидира Прилепина за 145.000 рубаља (око 160.000 динара), али последњи подаци ипак указују да је Пермјаков пристао на атентат за 20.000 евра. Украјинска страна га је обучила и обезбедила му лажни пасош Казахстана, писали су раније руски медији.

Како се касније испоставило, Пермјаков није деловао сам. Он је тесно сарађивао са агентом украјинске службе који се презива Журавкин. 

До руског писца успели су да дођу путем његовог сина. Након што је Журавкин сазнао где се тачно налази Прилепин, ова информација касније је била искоришћена да се дигне у ваздух његов ауто. 

Истрага је, такође, утврдила да је Пермјаков новац добијао од исте особе која је спонзорисала и Дарју Трепову која је у Санкт Петербургу извела терористички напад у којем је убијен руски војни новинар Владлен Татарски. 

image