Русија

Украјински расколници мењају календар?

Свештеник Украјинске православне цркве рекао је да Стејт департмент жели да прекине све везе између Украјинаца и Русије
Украјински расколници мењају календар?www.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын

Представници расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) журе да Врховна рада усвоји закон о забрани деловања канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), јер желе да почну да славе Божић по Грегоријанском календару ове године, односно 25. децембра. То се све ради на инсистирање Вашингтона, рекао је за "РИА Новости" свештеник УПЦ, који се огласио под условом да остане анониман због своје безбедности.

"Представници ПЦУ желе да прихвате прославу Божића 25. децембра. А ако УПЦ не донесе такву одлуку, онда ће већински народ заједно са УПЦ славити Божић 7. јануара. Дакле, највероватније, пре Нове године, пре 25. децембра, такав закон о забрани УПЦ биће усвојен", рекао је свештеник.

Према његовим речима, Врховна рада тренутно разматра нацрт закона "О обезбеђењу јачања националне безбедности у сфери слободе савести и делатности верских организација", који има за циљ забрану делатности Руске православне цркве, њених структура и организација које су на било који начин подређене РПЦ, а заправо се ради о забрани УПЦ.

Он је рекао и да се додатни притисак ствара напорима САД и Цариграда.

"Они их јуре одатле, из Стејт департмента, преко Фанара (где се налази резиденција цариградског патријарха), преко Вартоломеја, преко Грка. Постоји притисак на цркву да се потчини Вартоломеју. А за Вартоломеја је ово лична освета Његовој Светости Патријарху Кирилу што му се није повиновао", рекао је клирик канонске УПЦ.

Он сматра да се америчком Стејт департменту жури из политичких разлога.

"Стејт департмент жели да потпуно прекине све везе између Украјинаца и Русије. И желе да то ураде што је пре могуће", додао је православни свештеник.

Тортуру над канонском УПЦ спроводи нови шеф украјинских безбедњака

Свештеник је истакао да тортуру над канонском УПЦ, коју је недавно покренула Служба безбедности Украјине (СБУ), усмерава и координира актуелни вршилац дужности шефа СБУ Васил Маљук. 

"Претходни шеф СБУ је био верник УПЦ, одлазио је у цркву. А постоје фотографије где су он и митрополит УПЦ Онуфрије заједно. То је један од разлога зашто су га склонили, јер се није мешао, није дозвољавао прогон свештеника", нагласио је он.

Према његовим речима, ситуација се променила после смене шефа СБУ.

 "Дошао је нови вршилац дужности Маљук, који је одмах рекао да ће се борити против цркве. Поставили су за шефа особу која ће се заиста тиме бавити. Код њих постоји мишљење да је УПЦ непријатељ и да је треба потпуно уништити", додао је представник православне цркве.

Он је рекао да чак и ако "службе безбедности током претреса нису пронашле ништа компромитујуће, они фалсификују доказе".

"И тако, иду да траже, па ако ништа не нађу, бацају. Ако нађете доказе о раду за Руску Федерацију, све су то старе поруке Патријарха Кирила за Божић, за Васкрс. Сваке године, у свакој парохији смо добијали божићне и васкршње поруке. Сада су нашли оне које су ту годинама, и ево доказа о раду за Москву. И старе православне новине. Ово нису докази, то су измишљени случајеви", закључио је свештеник.

Притисак на канонску Украјинску православну цркву, највећу у Украјини, ескалирао је у масовну државну кампању против ње 2018. године. Тада је, на иницијативу украјинског председника Петра Порошенка, и цариградског патријарха Вартоломеја, насупрот канонској Украјинској православној цркви, створена структура под називом Православна црква Украјине (ПЦП). Након тога су почеле масовне пљачке цркава, напади националиста и расколника на свештенство и вернике УПЦ.

image