Русија

Руски "духовни нишан" на НАТО: Црква купује некретнине у близини војних база

Док Норвешка подиже борбену готовост војске,  Московска патријаршија молитвом "опкољава" њихове војне објекте
Руски "духовни нишан" на НАТО: Црква купује некретнине у близини војних базаwww.globallookpress.com © Dil Toffolo/Keystone Press Agency

Снаге НАТО-а покушавају да опколе Русију, а Москва узвраћа тако што не држи базе Северноатланског савеза само на војном, већ и на "духовном нишану".

У тренутку кад Норвешка подиже борбену готовост војске због руске специјалне војне операције, Руска православна црква купује некретнине у непосредној близини норвешких војних објеката, пише "Политика" у данашњем издању.

То показује последња аквизиција старе молитвене куће у граду Шери (заједница Берген), који се налази три километра од Хоконсверна, који је главни центар Краљевске норвешке морнарице и највећа поморска војна база у нордијским земљама.

Поједине поседе РПЦ је купила у приобалном подручју Ругалана у у периоду од 2017. до 2021. године. Тако у граду Ставангеру некадашњи парохијски свештеник Московске патријаршије поседује имање удаљено 15 минута хода од Заједничког центра НАТО-а у Јоту.

Руска православна црква има посед и у Киркенесу, на граници с Русијом, која је дуга готово 200 километара. Реч је о парохији Светог Трифуна, коју је Руска црква ставила под своје окриље 2015. године због Руса који живе на норвешкој страни границе. РПЦ има још некретнина у овој скандинавској држави, од којих и читаву зграду у Ослу купљену још 1996. године.

Због све већег непријатељства Запада и Русије у Норвешкој расте страх да би ови црквени поседи могли да послуже не само у молитвене, већ и у шпијунске сврхе. Истраживач за друштвено критичну инфраструктуру на Норвешкој поморској академији Алфа Сефланд Винге сматра да би имања у руском власништву близу база НАТО-а и војне луке Хоконсверн могла да представљају проблем.

"Немам доказа да се то и догађа, али се поставља питање зашто се руска црква преселила из центра града на мање атрактивно место близу војне базе. Можете замислити низ могућих активности које се с тих локација могу водити: од ометања сигнала веза, прислушкивања, управљања дроновима, до смештаја људи који би могли да мапирају читаву област", каже Винге, а преноси портал "Грик рипортер".

Пол Гобл, некадашњи службеник Стејт департмента и агенције ЦИА, иначе специјалиста за етничка и верска питања, у ауторском тексту за аналитички портал "Евроазија" упозорава да ово што се догађа у Норвешкој није случајно, јер Одељење за спољне послове Московске патријаршије има историју блиске сарадње, некада са совјетским, а сада с руским тајним службама.

Гобл каже да су црквени објекти у Норвешкој само део филијала Московске патријаршије широм света, од Париза до Јерусалима, које се користе у обавештајне сврхе. По њему, слична ситуација се дешава у граду Турку, на југозападном делу Финске у близини Шведске. Он тврди да је тамошња црква претворена у прислушни пункт руске државе.

Подсећамо, Руска православна црква поседује и мошти светог краља Олафа II из XI века, националног јунака Норвешке и покренула је његово прослављање у православним храмовима широм Норвешке.

Историјски догађај догодио се 21. марта 2021 када је Литургија први пут служена у Трондхајму на месту цркве на коме су пре 1000 година биле положене мошти светог краља Олафа II. Литургију је служио јереј Александар Волокан, настојатељ парохије Московске патријаршије у Трондхајму.

Током Литургије мошти норвешког краља Олафа поново су положене на средњовековни камени олтар. Део његових моштију свечано је уручен на поклон парохији у Трондхајму.

image