Русија

Лавров: ЕУ неће објективно истражити терористички напад на Северни ток

Преговарамо са Анкаром и другим страним колегама о стварању центра за дистрибуцију гаса у Турској, поручио је руски министар спољних послова
Лавров: ЕУ неће објективно истражити терористички напад на Северни токGetty © Pool / Pool

Нико у Европској унији неће спровести објективну истрагу о терористичким нападима на гасоводе Северни ток 1 и 2, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров на 45. састанку Савета министара спољних послова Црноморске организације за економску сарадњу (БСЕЦ).

"Након инцидента на Северном току, чије околности, по свему судећи, нико у Европској унији неће објективно да истражи, заустављен је транспорт руског гаса кроз северне руте", рекао је руски дипломата.

Због такве ситуације, Лавров је рекао да се обезбеђује снабдевање гасом преко црноморских гасовода.

"Преговарамо са Анкаром и другим страним колегама о стварању центра за дистрибуцију гаса у Турској", додао је он.

Цурење гаса на гасоводу Северни ток 1 и 2 у Балтичком мору откривено је 26. септембра. Стручњаци су одмах посумњали на саботажу гасовода, а док је Запад уперио прст у Русију, руски званичници су прикупили доказе да је саботажа дело америчких и британских служби.

Шведска служба безбедности саопштила је да је узрок експлозија на гасоводима Северни ток 1 и 2 била саботажа.

"Током интензивних увиђаја на месту експлозије у Балтичком мору, извршена је обимна заплена и подручје је пажљиво документовано. Истрага показује да је на гасоводима изведена груба диверзија" наводи се у саопштењу, преноси "Спутњик интернешенел".

На месту инцидента на "Северном току" заплењени су предмети на којима су пронађени трагови експлозива. Напредна анализа може да донесе сигурније закључке о инциденту, додају из Шведске службе безбедности.

Сумњиви бродови кружили око места експлозије

Два непозната брода, дугачка око 100 метара, примећена су како плове у близини гасовода Северни ток 1 и 2 неколико дана пре експлозије, потврдио је генерални директор платформе за анализу сателитских снимака "Спејс ноу" Џери Џаворницки.

Бродови су пловили у круг од неколико миља од места цурења Северног тока 2.

image