Русија

Кремљ: Запад да утврди истину о нападу на Северни ток

Портпарол Дмитриј Песков поручио да се не зна да ли ће Запад инсистирати да се сазна истина, као и да се наставља антируска хистерија у Пољској
Кремљ: Запад да утврди истину о нападу на Северни токwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Русија још нема информације о резултатима истраге терористичких напада на Северни ток 1 и 2, као ни о томе да ли ће Запад да инсистира на утврђивању истине, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"И даље не знамо ништа о резултатима истраге. Не знамо да ли ће земље у чијој се економској зони десила саботажа, инсистирати да се сазна истина. Детаљи истраге ће свима бити занимљиви", рекао је Песков.

Он је навео да Кремљ није донео одлуку о пуштању гаса кроз неоштећен крак Северног тока.

"Будућност Северног тока зависи само од поправке. Или од пуштања гаса кроз једини неоштећени крак другог тока. Још увек није све обновљено тако да нема одлуке о пуштању гаса", истакао је Песков.

Пољска хистерија - признање Русије као спонзора тероризма 

Портпарол Кремља назвао је антируском хистеријом резолуцију доњег дома парламента Пољске (Сејма), у којој се Русија назива "државом која подржава тероризам".

"Што се тиче те одлуке, антируска хистерија се наставља. Тако се према томе и понашамо", рекао је Песков.

Песков је нагласио да пољске власти одбијају да се суоче са истином и да признају да је пад авиона 2010. године био трагичан догађај, па окривљују за то Русију.

"Пољске власти једноставно одбијају да се суоче са истином, одбијају да признају реалност овог трагичног инцидента", рекао је он.

Раније је доњи дом парламента Пољске усвојио резолуцију у којој се наводи да је Русија "директно одговорна" за пад авиона Ту-154 код Смоленска у априлу 2010. године, у којем је погинуло 96 људи, међу којима је и председник Пољске Лех Качињски.

Одговор на горњу границу цене руске нафте

Песков је рекао да ће указ руског председника Владимира Путина о противљењу одлуци о ограничавању цене нафте из Русије бити накнадно објављен.

"Чим уредба буде готова, објавићемо је", нагласио је Песков.

Путин је раније изјавио да би ускоро требало да буде "издат декрет који садржи конкретне кораке као одговор на увођење горње границе цена руске нафте".

"Ведомости" су, позивајући се на извор упознат са текстом документа, известиле да је декрет генерално усаглашен.

image