Русија

Песков: Важно је да се сазна ко стоји иза напада на Северни ток

Портпарол Кремља рекао је и да Москви није дозвољено да учествује у истрази пада авиона МХ17, што није допринело објективном утврђивању чињеница
Песков: Важно је да се сазна ко стоји иза напада на Северни токwww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да је важно да се сазна ко стоји иза напада на гасовод Северни ток 1 и 2, пренеле су "РИА Новости".

"Кремљ поздравља потврду Шведске која указује да је према доступним подацима напад на Северни ток био терористички напад", рекао је Песков.

Пре него што почнемо да разматрамо могућности поправке Северног тока, морамо да сачекамо пуну процену штете, оценио је портпарол Кремља.

"Прво нам треба целовита процена штете, затим треба да анализирамо оштећења пре него што експерти дају закључак какве су могућности да се она поправе или не поправе. Треба да будемо стрпљиви и да сачекамо информације од заједничке компаније 'Норд Стрим АГ', које ће такође спровести своју студију, као и од учесника са наше стране, 'Гаспрома'", објаснио је Песков.

Експлозије на Северном току пријављене су 26. септембра на два крака гасовода, а компанија "Норд Стрим АГ", која управља гасоводом, саопштила је да се ради о оштећењима без преседана. Последњег дана октобра, "Гаспрому" је дозвољено да истражи место експлозије.

Потребна дубља анализа одлуке суда у Хагу

Коментаришући пресуду холандског суда о паду малезијског авиона МХ17, он је рекао да Москва и даље жали што Руској Федерацији није дозвољено да учествује у истрази пада малезијског авиона.

"Уверени смо да то није допринело објективности", рекао је Песков.

Говорећи о самој пресуди рекао је да је прво потребна њена дубља анализа.

Окружни суд у Хагу пресудио је да је авион МХ17 оборен ракетом противваздушног система "Бук" испаљеном са поља у близини града Первомајск, у Доњецкој области, који се у том тренутку налазио под контролом снага Доњецке Народне Републике. Независне истраге овог случаја, упркос захтевима, није било.

Тренутно није могућ дијалог са САД о Украјини 

У овом тренутку нема планова за руско-америчке састанке, изјавио је Песков одговарајући на питање новинара да ли ће бити нових састанака две стране на високом нивоу око питања смањења стратешког нуклеарног наоружања.

Говорећи о улози Запада у преговорима са Украјином, Дмитриј Песков навео је да Кијев врло доследно испуњава директиве које јој долазе одатле.

"Досадашње искуство са Кијевом показује да без разговора са Западом, њихова позиција је врло, врло променљива", рекао је Песков одговарајући на питање новинара да ли су могући преговори с Кијевом и треба ли преговарати са Западом.

Он је поздравио Берлусконијеву жељу да посредује у мировним преговорима, о чему су ових дана извештавали поједини медији, али је додао да је потребан разговор са украјинским председником Владимиром Зеленским.

"Председник Путин је више пута поновио да радо поздрављамо било какве напоре у погледу очувања мира и подржавамо их. А што се тиче 'мамљења' неког на преговоре, најбоље је 'намамити' Зеленског на њих", додао је Песков.

"Спектатор" је раније објавио, позивајући се на изворе блиске Берлусконију, да он има жељу да буде посредник у преговорима и да сматра да само он може да "намами" Путина за преговарачки сто.

Путин и Ердоган разговарали о гасу и житу

Портпарол Кремља рекао је да је руски председник Владимир Путин јутрос имао телефонски разговор са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, као и да је планиран још један међународни разговор током послеподнева.

"Осим затворених састанака и конференција, председник је имао неколико међународних телефонских разговора. Један је већ обављен, са турским председником Ердоганом, планиран је и један за поподне", изјавио је Песков.

Из Кремља је саопштено да су лидери Руске Федерације и Турске разговарали о пројекту изградње гасног чворишта и тзв. житном коридору.

"Током разговора, разматрана су регионална питања, посебно односи Турске и Русије и развој ситуације у вези са житним коридором. Председник Ердоган захвалио је руском председнику Путину на конструктивној позицији у продужењу уговора о житу за 120 дана", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, говорећи о гасном чворишту, Ердоган је рекао да ће тимови спровести неопходне техничке, правне и комерцијалне процене како би се постигао заједнички циљ изградње што је пре могуће.

"Наглашавајући да продужетак руско-украјинског конфликта повећава ризике и да стога треба обновити дипломатске разговоре, председник Ердоган рекао је да су контакти између шефова руске и америчке обавештајне агенције у Турској одиграли кључну улогу у спречавању неконтролисане ескалације сукоба на терену", наводи се у саопштењу Кремља.

Путин ће присуствовати састанку ОДКБ-а следеће недеље

 

Песков је рекао да ће руски председник одржати у току дана оперативни састанак са сталним члановима Савета безбедности Русије.

Портпарол Кремља најавио је да ће Путин следеће недеље присуствовати самиту Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) у Јеревану, као и да ће се састати са кубанским председником Мигелом Дијас Канелом у Москви.

Коментаришући позиве Москви да напусти нуклеарну електрану Запорожје, Песков је изјавио да ће Русија наставити комуникацију о Запорошкој електрани са Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА).

image