Русија

Кремљ: Путин ће сутра разговарати са кинеским лидером

Москва је забринута због напетости између Јерменије и Азербејџана око Лачинског коридора, изјавио је портпарол Кремља
Кремљ: Путин ће сутра разговарати са кинеским лидеромwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће руски председник Владимир Путин разговарати сутра о билатералним односима и регионалним проблемима са кинеским председником Си Ђингпингом, укључујући оне у близини граница двеју земаља, преносе "РИА Новости".

"Спремамо састанак председника Путина и председника Сија, који ће се одржати сутра ујутру у Москви. Биће то видео конференција затвореног типа", рекао је Песков.

Он је прецизирао да ће први део разговора бити јаван, а затим ће разговор бити настављен иза затворених врата.

"Разговараће о билатералним руско-кинеским односима, управо због брзог раста обима трговине. Али размена мишљења о најновијим регионалним проблемима биће веома важна", рекао је Песков.

Путин и Пашињан детаљно разговарали о ситуацији у Карабаху

Песков је рекао да су руски председник и јерменски премијер Никол Пашињан на састанку у Санкт Петербургу детаљно разговарали о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

"Руска Федерација наставља своје посредничке напоре, да испуни оне споразуме који су постигнути на трилатералној основи. О теми Лачинског коридора се детаљно разговарало и тек ће се разговарати", истакао је он.

Према његовим речима, Кремљ је забринут због напетости око Лачинског коридора

"Заиста смо забринути због напетости око коридора Лачин, а руска страна ће наставити разговоре и са Јереваном и са Бакуом", рекао је Песков, одговарајући на питање новинара како Кремљ оцењује изјаве јерменског премијера Никола Пашињана да Руска Федерација треба да иницира у Савету безбедности УН разматрање питања давања мандата СБ УН руским мировњацима или упућивања додатног мултинационалног мировног контингента у Карабах.

Плави шлемови могу укључени у очување мира у Карабаху

Песков је изјавио да међународни мировњаци могу бити укључени у рад у Карабаху само уз сагласност свих страна у сукобу.

"Међународне мировне снаге могу бити укључене ако постоји сагласност обеју страна у сукобу, а ово није само Јерменија, већ и Азербејџан. Ви знате да је Јерменија један од наших најближих савезника, а Азербејџан је наш веома вредан и драг партнер", рекао је руски званичник.

image
VV inauguration
banner