Русија

Песков: Ослободивши се гасне "зависности од Русије", ЕУ постала зависна од САД

Портпарол Кремља рекао је да сада, када Европљани свакодневно губе милијарде евра, те милијарде долара се већ зарађују у Вашингтону
Песков: Ослободивши се гасне "зависности од Русије",  ЕУ постала зависна од САДwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Европа, наводећи да у ситуацији са гасом жели да се ослободи "зависности од Русије", не каже да је мења за зависност од Америке, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу новинару Павлу Зарубину за канал «Русија 1».

"У позадини апсурдне жеље, апсолутно избезумљене, како кажу Европљани, 'да се отарасе зависности од Русије'. Али истовремено не кажу да желе да замене једну зависност другом зависношћу. Они су сада зависност од Русије заменили за зависност од америчког течног природног гаса", поручио је Песков.

Он је напоменуо да је то "потпуно иста зависност, само да је много мање компромиса".

"А сада, када Европљани свакодневно губе милијарде евра, ове милијарде долара се већ зарађују у Вашингтону", додао је Песков.

Запад игнорисао забринутост Русије око спровођења споразума из Минска 

Песков је истакао да су Запад као и остали учесници у преговарачком процесу игнорисали забринутост Русије око спровођења споразума из Минска, као и да је то оно што је претходило почетку специјалне војне операције.

"Временом је то постало очигледно, и опет су председник Путин и други наши представници то стално понављали и изјављивали. Али то је све игнорисано од стране осталих учесника", нагласио је Песков.

Раније је бивша немачка канцеларка Ангела Меркел у интервјуу за немачки лист "Цајт" изјавила да је стварна сврха споразума из Минска 2014. године био покушај да се Украјини да времена како би се припремила за рат са Русијом. Бивша немачка канцеларка је том приликом рекла да сумња да су земље НАТО-а тада могле да учине онолико колико сада чине да помогну Украјини.

Колективни Запад нас не воли и неће нас волети

Портпарол Кремља је рекао да Запад не воли Русију и да је неће волети.

"Нико нас не воли и неће нас посебно волети. Али нама то и не треба", нагласио је он и појаснио да "неко воли Русију, а да то није мањи део света", а када каже да "нас нико не воли", мисли на "Запад".

Песков је додао да Русија треба да има линију сигурности, јер ће морати да живи у условима сукоба.

"Не померамо се, већ смо стигли на станицу која се зове 'конфронтација'. И треба да будемо сабрани, моћни и морамо да имамо линију сигурности, јер још увек морамо да живимо у условима сукоба", закључио је руски званичник.

image