Русија

Песков: Америка ратује са Русијом до последњег Украјинца

Коментаришући посету Зеленског САД, портпарол Кремља указао је да у Вашингтону није показана ни најмања спермност да се саслушају проблеми на које је Москва указивала
Песков: Америка ратује са Русијом до последњег Украјинцаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Коментаришући посету Владимира Зеленског САД, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија са жаљењем констатује да ни амерички ни украјински председник нису показали иницијативу да се актуелна ситуација у Украјини реши дипломатским путем. 

"Жао ми је што морам да констатујем да ни Баједен ни Зеленски нису показали ни најмању спремност да саслушају проблеме на које је Руска Федерација указивала", казао је Песков.

Зеленски је у среду разговарао са Бајденом у Вашингтону и обратио се америчком Конгресу. Том приликом је рекао да не зна како изгледа "праведан мир" са Русијом и искључио компромисе по питању територије и суверенитета Украјине.

Према оцени Пескова, у Вашингтону није било помена да ће Зеленски престати са варварским гранатирањем стамбених зграда у насељима Донбаса, а није било ни позива на мир.

"Америка наставља с ратном политиком како би де факто али и индиректно ратовала са Русијом до последњег Украјинца", напоменуо је руски дипломата. 

Према његовим речима САД и друге земље Запада све обилније опремају Украјину оружјем, што нипошто не доприноси бржем решавању конфликта.

"Испоруке оружја Украјини само продужавају патње украјинског народа", закључио је Песков.

Руске мировне снаге у Карабаху делују у складу са законом

Руске мировне снаге у Карабаху чине све да обезбеде ред и спокој, делујући у складу са споразумом, рекао је Песков. Та оцена је уследила након што је јерменски премијер Никол Пашињан изјавио да руске мировне снаге наводно не испуњавају своје обавезе у погледу контроле коридора Лачин, упркос напорима руске стране да одблокира коридор.

"Руски мировњаци чине све да обезбеде ред и спокој на територијама на којима раде. И делују искључиво у складу са релевантним докуменатима који су потписани између земаља. Са нашим јерменским колегама и савезницима ћемо наставити разговор о том проблему", појаснио је Песков.

Министарство одбране Русије је раније саопштило да је средином децембра азербејџанска страна блокирала пут Степанакерт-Горис, једини аутопут који повезује Нагорно-Карабах са Јерменијом, у вези са чим команда руског мировног контингента преговара са представницима Азербејџана да настави несметано кретање цивила у том правцу.

Амерички Стејт департмент је такође позвао азербејџанску страну да одблокира коридор Лачин. Оно што се дешава на том коридору Баку назива протестном акцијом активиста и еколога против "нелегалних активности јерменске стране".

Кремљ још  спрема одговор на ограничење цена руске нафте

Нијансе одговора Русије на ограничење цене руске нафте се још договарају, рекао је Песков.

"И даље остају одређене нијансе у погледу усаглашавања формулације, и чим буду завршене објавићемо документ" додао је.

Санкције Запада на руску насту ступиле су на снагу 5. децембра. Европска унија је престала да прихвата руску нафту која се транспортује преко мора, а земље Г7, Аустралија и ЕУ увеле су ограничење цене такве нафте на 60 долара по барелу.

Заменик руског премијера Александар Новак је, коментаришући одлуку, рекао да Русија неће прихватити ограничење цена нафте, чак и ако би морала да смањи производњу и додао да су таква ограничења мешање у тржишне инструменте. Додао је да је Русија спремна да ради само са оним потрошачима који ће радити на тржишним условима.

Саучешће породицама погинулих у гранатирању у Доњецку где се налазио Рогозин

Песков је изразио саучешће породицама настрадалих у гранатирању Доњецка, у којем су повређени бивши генерални директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин и премијер ДНР Виталиј Хоценко.

Раније је шеф администрације ДНР Денис Пушилин рекао да су током гранатирања хотела две особе погинуле, а да су Хоценко и Рогозин повређени. Рогозин је касније на свом Телеграм каналу изнео верзију да је неко имао дојаву о његовој локацији. Саопштио је да је рањен у пределу лопатице и кичме и да ће морати да буде оперисан.

Према речима Пескова, без обзира на ризике, званичници посећују и посетићиваће ДНР и ЛНР.

"Сасвим је норамално да званичници посећују руске регионе и наставиће да их посећују, нарочито оне регионе који сада захтевају посебну пажњу због периода транзиције и њихове интеграције у нашу велику земљу", рекао је Песков одговарајући на питање о ризицима повезаним са путовањима руских званичника у нове регионе.

Песков је напоменуо да је боравак у неким областима ДНР, ЛНР и на другим територијама и даље опасан и да носи велике ризике и односи животе.

image