Русија

Мисија Русије при УН: Лаж је да Русија настоји да уништи украјинску државност

Украјина мора поново да постане добар комшија који не угрожава права и слободе Руса који живе на територији Украјине или величањем нацистичких злочинаца и промоцијом неонацистичких ставова - док год таква претња постоји, борићемо се, рекао је Пољански
Мисија Русије при УН: Лаж је да Русија настоји да уништи украјинску државностGetty © Michael M. Santiago / Staff

Руска Федерација одбацује оптужбе Запада да је циљ специјалне војне операције уништење украјинске државности, изјавио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

"Никада нисам чуо да је неко од наших лидера набрајајући циљеве специјалне војне операције поменуо да нисмо заинтеровани за украјинску државност или да нас не занима очување Украјине. Пре ће бити да провокатори са Запада овако дефинишу наше ставове плашећи јавност и лажући га да је сврха специјалне војне операције уништење Украјине, борба против украјинског језика, његова русификација. Све то је апсолутно нетачно". Рекао је Пољански.

Према његовим речима, Украјина поново мора да постане пријатељски сусед Русије од којег не долазе никакве претње. Како је рекао, претња коју савремена Украјина показује је војна, али је претња и кршење права Руса који живе на територији Украјине.

"Ова претња долази и од величања нацистичких злочинаца, промоције неонацистичких ставова. То је, по мом мишљењу, такође претња против које се мора борити", додао је Пољански.

Дипломатија 404

Дмитриј Пољански је коментаришући изјаву украјинског министра спољних послова да се Русија избави из Савета безбедности Уједињених нација, јер је, наводно, незаконито постала чланица, рекао да "на ову глупост коју кијевски режим не престаје да понавља више нико у УН и не реагује".

Према речима Пољанског, ова изјава и иницијатива Кулебе да се до краја фебруара одржи "самит мира" у УН на ком Русија можда не би била позвана су дијаметрално супротне.

"Ако покушате да спојите ове две вести, оне се међусобно искључују. Шта би могао бити 'самит мира' без Русије? Много је лакше замислити га без Украјине", рекао је дипломата, назвавши ове и сличне покушаје украјинских дипломата "дипломатијом 404".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner