Русија

Небензја: Сви који Кијеву испоручују оружје ће одговарати

Представник Русије у УН је САД и НАТО оптужио за "свесно и смишљено" учешће у злочинима кијевских власти
Небензја: Сви који Кијеву испоручују оружје ће одговаратиwww.globallookpress.com © Dennis Van Tine

Земље које снабдевају Кијев оружјем и помажу Оружаним снагама Украјине суочиће се са специфичним правним последицама, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја, говорећи на састанку Савета безбедности светске организације на тему испоруке западног наоружања Кијеву, сазваном на иницијативу Руске Федерације.

Руски дипломата тврди да ракете и гранате, испоручене из иностранства, Укајина користи за гађање школа и домова.

"На пример, спортска арена Дружба у Доњецку, где се цивилима делила вода за пиће, нападнута је 4. децембра гранатом 'екскалибур M982'. Украјинске снаге, охрабрене западним земљама, буквално покушавају да сравне град", рекао је Небензја. Навео је и да су, од 27. новембра, у Донбасу убијена 22 цивила, а рањено је више од 80, оштећени су бројни домови и школе, ХИМАРС ракете погађају цивилне објекте, попут вртића и хотела.

"Могу ли сви ови бројни забележени удари на цивилне циљеве бити грешка, или  несрећни случајеви? Очигледно је да се ради о свесном и смишљеном учешћу САД и НАТО-а у злочинима кијевских власти. Пажљиво бележимо све такве злочиначке радње Сједињених Држава и њихових савезника, оне ће имати конкретне правне последице по све укључене", рекао је Небензја.

"Пратимо и уништавамо испоручену опрему. Пошто је оружја све мање и у западним складиштима, Вашингтон и његови савезници прибегавају сарадњи са трећим земљама, од њих купују оружје и војну опрему и испоручују је Украјини", казао је Небензја и подсетио да је ове тврдње недавно признао украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

Поред тога, према Небензјиним речима, европске агенције за спровођење закона увиделе су да оружје које се испоручује Украјини доспева у руке појединих криминалних група, што је, према његовим речима, посебно болна тема. 

"На састанку Савета безбедности УН у септембру већ смо упозоравали на опасност да оружје падне у руке терористичких и криминалних група. То нису наша нагађања, већ упозорења и забринутост полицијских служби европских држава које се с тим суочавају", рекао је.

Небензја подсећа да је финска полиција добила оперативне податке да је оружје испоручено Кијеву доспело у руке криминалаца у њиховој земљи, као и у Шведској, Данској и Холандији, и упозорава да оружје тог истог НАТО-а, на које се Хелсинки ослања у својој одбрани, сада угрожава миран живот самих Финаца.

image