Русија

Небензја напустио салу СБ УН: Висок ниво украјинске дипломатије

Стални представник Русије при УН нагласио је да су и даље спремни да наставе преговоре о узроцима отпочињања специјалне војне операције
Небензја напустио салу СБ УН: Висок ниво украјинске дипломатијеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Стални представник Русије при УН Василиј Бенезја одбио је да присуствује излагању украјинског колеге Сергеја Кислице због, како каже, серије твитова који су били објављени у петак пре две недеље на његовом профилу. На ово се иронично осврнуо, рекавши да је то јасан приказ "високог нивоа украјинске дипломатије".

"Нећу да слушам злобну реторику представника кијевског режима. Претпрошлог петка се још једном истакао дипломатским твитом. Онима који нису упознати са његовим радом, топло препоручујем да се упознају. То је доказ 'високог' нивоа украјинске дипломатије", истакао је стални представник Русије.

Кислица је 25. новембра објавио фотографију на којој су приказани Небензја, председник Међународног комитета Савета Федерације Русије Григориј Карасин и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Објава је била пропраћена коментаром који је алудирао на наводну сличност Нирнбершких суђења присталицама Адолфа Хитлера након Другог светског рата и садашњих дипломата Русије. 

Украјински представник при Уједињеним нацијама тада је позвао и на хитно успостављање међународног "трибунала за истрагу и кривично гоњење злочина који је наводно починило политичко и војно руководство Русије у Украјини".

Русија спремна

Стални представник Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј Небензја нагласио је данас да је Русија и даље спремна да настави преговоре о уклањању разлога који су је иницијално и навели да отпочне специјалну војну операцију у Украјини.

Дипломата је истакао да је највећи број земаља чланица УН, које су данас присуствовале заседању Савета безбедности, заправо заинтересован за проналажење дипломатског решења актуелног конфликта.

"На те сигнале одговарамо на најозбиљнији начин, потврђујући нашу спремност за преговоре, чија би сврха била отклањање онога што нас је натерало да почнемо са специјалном војном операцијом у Украјини", рекао је.

"Ово разумеју скоро све државе, осим земаља колективног Запада и кијевског режима", закључио је. 

Раније током дана, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је постизање свих циљева војне операције у Украјини услов да би се наставили преговори са Кијевом. Додао је и да ће Москва сигурно остварити оно што је зацртала, као и да тренутно не види никакве назнаке да би отпочињање дијалога са Украјином било могуће у овом тренутку.

Кијев прешао у злочиначку борбу против религиозних слобода 

Из Русије су данас коментарисали и последња дешавања у Украјини, а која се тичу религије и права сваког човека на слободу вероисповести. Кијевски режим се, како је рекао Небензја, понаша "злочиначки" и "мизантропски" према свима који су повезани са Руском православном црквом.

Украјинско руководство је, како каже, уз прећутни пристанак Запада, "прешло у борбу против неслагања и у сфери религије".

"Подругљиво формулисана одлука о 'немогућности деловања у Украјини верских организација повезаних са центрима утицаја у Руској Федерацији' заправо значи забрану слободе вероисповести – кључног права демократске државе, како би то желеле да буду власти у Кијеву".

image