Русија

Медведев: Кијев одбио руку хришћанског милосрђа

Заменик председника Савета безбедности рекао је да је признање Кијева да неће обуставити непријатељства за време божићних празника олакшавајућа ствар за руску војску јер се макар неће суочити са новим порблемима и лукавствима
Медведев: Кијев одбио руку хришћанског милосрђа© Tanjug/ Ekaterina Shtukina (POOL)

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев сматра да је Кијев, одбијајући божићно примирје које је предложила Москва, одбацио "руку хришћанског милосрђа". Међутим, за руску војску у овој ситуацији њихово признање значи да се неће суочити са додатним проблемима и лицемерјем, додао је.

"Украјинцима је за велики празник пружена рука хришћанског милосрђа. Њихове вође су то одбиле. Мислим да је у том тренутку већина наших војника која учествују у специјалној војној операцији одахнула. Мање проблема и обмана", написао је Медведев на Телеграму.

Медведев је изјавио да му је жао људи којима је онемогућено да за празник оду у цркву.

"Али свиње немају никакву веру и урођени осећај захвалности. Они разумеју само грубу силу и алаво траже помије од господара. У томе је кључ њихове дресуре. А у том духу ће западни свињари и наставити", написао је он.

Према његовим речима, чак су и "неписмена немачка жентурача Бурбок и бројни други посматрачи европског свињца успели да се излупетају и објаве примирје неприхватљивим".

"Па, да - наследници нациста никада нису штедели ни људе ни животиње. Није им страно", закључио је Медведев.

Руски председник Владимир Путин је јуче, након апела патријарха Кирила, наложио да се уведе прекид ватре дуж целе линије фронта у зони специјалне војне операције од 12 часова поподне 6. јануара до 8. јануара.

Руски министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу издао одговарајуће упутство, а украјинске власти су негативно реаговале на идеју о прекиду ватре за Божић.

image