Русија

Европа, Америка и Зеленски не желе примирје? Кремљ: Ако прекрше, одговорићемо

На успостављање примирја у Украјини на Божић реаговали су амерички председник, представници Пентагона, Европске уније, али и званичног Кијева
Европа, Америка и Зеленски не желе примирје? Кремљ: Ако прекрше, одговорићемоwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изразио је сумњу да одбијање примирја које је Русија предложила, од стране саветника председника Украјине Володимира Зеленског Михаила Подољака, одражава став украјинског лидера, јавио је Интерфакс.

"Тешко нам је да проценимо да ли Подољаково мишљење одражава став председника Украјине", рекао је Песков, пренео је Ројтерс.

Лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин запретио је да ће руска војска одговорити ако украјинске снаге наруше режим прекида ватре.

"Одлука се односи на прекид ватре или офанзивне акције са наше стране. Али то не значи да нећемо одговорити на провокације непријателја! Или да ћемо дати неку шансу непријателју у овим празничним сатима да поболјша своје позиције на линији раздвајања", написао је Пушилин на свом телеграм каналу.

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је данас да је Русија тражила примирје као параван за довођење још људи и опреме у источни регион Донбаса у покушају да зауставе напредовање украјинских трупа.  

 Зеленски је у редовном ноћном видео обраћању рекао да Руси сада желе да искористе Божић као покриће којим би бар накратко зауставили напредовање украјинских снага у Донбасу и распоредили муницију и трупе ближе украјинским положајима.

Зеленски је говорио на руском, а не на украјинском поручивши да Русија примирјем неће добити ништа осим нових губитака.  

Зеленски је напоменуо да ће рат бити завршен кад руски војници напусте Украјину или кад их украјински војници избаце, пренео је Ројтерс.

Бајден и Пентагон сумњичави

Поводом најаве председника Русије Владимира Путина да на православни Бадњи дан и Божић Москва успостави примирје са Кијевом, огласио се председник Америке Џозеф Бајден који сматра да је то покушај руског колеге да "дође до даха".

Портпарол Пентагона, бригадни генерал Патрик Рајдер, је, такође, саопштио да је свет дубоко скептичан према Путиновом позиву, "а значајан скептицизам постоји у САД и широм света".

"С обзиром на то да Русија дуго шири пропаганду и дезинформације и немилосрдно напада украјинске градове и цивиле, фокус САД остаје на подршци Украјини", пренео је Ројтерс. 

И из Европске уније не верују у једнострано најављен прекид ватре у Украјини. 

Питер Стано, званични представник Европске спољне службе оценио је да привремена обустава ватре не мења чињеницу да Русија незаконито окупира део територије Украјине и врши нелегитимну агресију кршећи Повељу УН и међународног права.

"С обзиром на недостатак поверења у све што долази из Кремља, то не може да се промени. Да би једнострано проглашење примирја било убедљиво, потребно је да видимо конкретне акције Русије, на пример, прави прекид војних напада, повлачење трупа и опреме из целе Украјине“, рекао је Стано.

Сличан став изразила је и шефица дипломатије Немачке Аналена Бербок.

"Такозвани прекид ватре неће донети ни слободу ни сигурност људима који живе у свакодневном страху под руском окупацијом. Зато ћемо наставити да подржавамо Украјинце да поново живе у миру и самоопредељењу", написала је Бербокова на свом званичном Твитер налогу.

Саветник председника Украјине Володимира Зеленског, Михаил Подољак, изјавио је да ће до примирја доћи тек када Русија напусти територије у Украјини које је заузела. Зеленски још увек није коментарисао примирје.

Прекид ватре дуж целе линије борбеног дејства у зони специјалне војне операције од 6. јануара у 12.00 сати до 7. јануара у 24.00 сата биће на снази због обележавања Божића, наложено је министру одбране Сергеју Шојгуу, а после апела патријарха Руске православне цркве Кирила.

image