Русија

Путин наредио прекид ватре за Божић, Украјина не жели примирје

Руски председник наложио је министру одбране да успостави примирје за време божићних празника
Путин наредио прекид ватре за Божић, Украјина не жели примирјеwww.globallookpress.com © Alexei Nikolsky/Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин је наложио је министру одбране Сергеју Шојгуу да уведе прекид ватре дуж целе линије фронта у Украјини од 12 часова на Бадњи дан до 8. јануара. 

"С обзиром на апел Његове Светости Патријарха Кирила, поручујем министру одбране Руске Федерације да прекине ватру дуж целе линије фронта са Украјином у периоду од 12 часова поподне 6. јануара до 8. јануара", наводи се у саопштењу председника Русије.

Кремљ је напоменуо да у подручјима борбених дејстава живи велики број грађана који исповедају православље, па Русија позива украјинску страну да им пружи могућност да присуствују богослужењима на Бадње вече и Божић.

Истовремено, руско Министарство спољних послова јавило је да Украјина за сада није помињала обуставу непријатељских дејстава, а у Кијеву су одлучни да ескалирају сукоб. Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да украјинске власти нису послале предлог ни за новогодишње примирје.

Украјина не жели примирје

Огласио се саветник украјинског председника Михаил Подољак који је рекао да Украјина сматра да је позив за мир за време божићних празника замка и да га Украјина не жели.

"Руска православна црква православном свету није никакав ауторитет већ делује као 'ратни пропагандиста'. Руска православна црква позива на геноцид над Украјинцима, подстиче масовна убиства и инсистира на још већој милитаризацији Руске Федерације. Дакле, изјава РПЦ о божићном примирју је цинична замка и елемент пропаганде", написао је Подољак на Твитеру.

Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је данас и руску и украјинску страну да прогласе примирје за време божићних празника.

"Ја, Кирил, Патријарх московски и целе Русије, позивам све странe које учествују у сукобу да прекину ватру и договоре божићно примирје од 12 сати поподне 6. јануара до 12 сати после поноћи 7. јануара, како би Православци могли да присуствују богослужењима на Бадње вече и на дан Рођења Христовог", наводи се у апелу који је објављен на сајту Руске православне цркве.

Поглавар Руске православне цркве је крајем децембра прошле године изјавио да је Русија ушла у сукоб у Донбасу јер су кијевске власти и западне земље игнорисале све покушаје руске стране да мирно реши конфликт.

Он је признао да са дубоким болом доживљава оно што се дешава, али је напоменуо да кривицу за распиривање сукоба сносе пре свега они који су за циљ поставили да униште јединство Свете Русије, јединство руског народа и православне вере.

Руско Министарство одбране издало је наређење о режиму прекида ватре од 6. до 7. јануара.

"У складу са упутствима руског председника Владимира Путина, трупама су дате инструкције о прекиду ватре дуж целе линије између страна у Украјини у трајању од 36 сати од 6. јануара од 12.00 часова до 7. јануара до поноћи", наводи се у саопштењу.

image