Русија

Економист: Европа пада у рецесију, Русија избегла економски колапс

Подаци показују јачање руске економије, упркос бројним проблемима са којима се суочава
Економист: Европа пада у рецесију, Русија избегла економски колапс© Astemir Almov /Unsplash

Економски рат Русије и Запада у деликатном је тренутку, пише "Економист". Док се Европа тетура ка дубокој рецесији, економска ситуација у Русији се побољшава.

Западне санкције, покренуте као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, нашкодиле су дугорочним економским могућностима Русије.

Блокирање приступа иностраној технологији и стручном кадру не само да је утицао на развој девете највеће светске економије, већ га је преполовио, према неким проценама.

Производња нафте и гаса, главног стуба руске економије, је неких три процента мања него пре војне операције и могла би додатно да падне када европски ембарго ступи на снагу крајем године.

У првих шест месеци сукоба, између 250.000 и 500.000 Руса напустило је земљу, каже консултант из "Капитал економикса" Лијам Пич и додаје да су многи од њих високообразовани и били су добро плаћени.

Одлука председника Владимира Путина да прогласи делимичну мобилизацију додатно је задала ударац руској економији, наводи "Економист" и додаје да су људи појурили у банке да подигну уштеђевину из страха од будућности.

Лист процењује да су Руси у септембру подигли неких 14 милијарди долара из банака, а да је још 300.000 њих напустило земљу.

Даље смањење броја радника довело је до мањка радне снаге што је допринело инфлацији. Стопа инфлације оштро је пала али су цене робе, нарочито у секторима који зависе од броја радне снаге, драстично скочиле.

Упркос свему томе, рецесија у Русији је завршена. Иако многи сумњају у тачност званичног БДП-а, тај утисак се може стећи на основу активности читавог низа извора.

Банка "Голдман Сакс" има "индикатор тренутне активности" који показује како економије напредују из месеца у месец. Њихови подаци показују живахну активност у Русији, много живљу него у великим европским земљама.

Аутомобилска индустрија која је пре неколико месеци готово замрла, сада се поново покреће што значи да су произвођачи успели да прикупе сировине и залихе из других земаља, а не са Запада. Месечни увоз робе у Русију већ сада је премашио прошлогодишњи просек.

Међународни монетарни фонд је у својој најновијој прогнози подигао економске процене за Русију. У априлу се сматрало да ће руски БДП пасти за 8,5 процената. Сада се очекује пад од 3,4 посто.

Економски подаци показују и да ће Русија моћи да настави са својом специјалном војном операцијом. Влада је крајем септембра представила нацрт буџета за 2023-2025. годину.

Према речима Елине Рибакове из индустријске групе Институт за међународне финансије, тај нацрт буџета предвиђа ратне трошкове у наредних неколико година, а нарочито на унутрашњу безбедност.

То значи, закључује "Економист" да је Русија избегла економски колапс који је Запад очекивао.

image