Русија

Песков: Нема новог таласа мобилизације

Испоруке оружја Запада Украјини неће моћи ништа да промене, само ће повећати бол украјинског народа, поручио је портпарол Кремља
Песков: Нема новог таласа мобилизацијеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао je данас најаве о новом таласу делимичне мобилизације, додавши да не треба преувеличавати значај ових информација, преносе "РИА Новости".

"Све на ову тему је више пута исписано на многим Телеграм каналима. Нема потребе да се њима уопште придаје такав значај. Примарни извор информација о мобилизацији је званична влада на челу са председником Русије", рекао је Песков.

Он је додао да западне испоруке оружја Украјини неће моћи ништа да промене, као и да то не може да поремети процес остваривања циљева специјалне војне операције.

"Нема смисла говорити само о одлуци Француске. Знамо да су Европа, Северноатлантска алијанса и Сједињене Америчке Државе већ упумпале десетине милијарди долара у Украјину испоруком оружја", истакао је он.

Према његовим речима, све те испоруке могу само да повећају бол украјинског народа и продуже његову патњу, али да у суштини не могу ништа да реше. 

САД су најавиле највећи пакет војне помоћи Украјини у износу више од три милијарде долара. Конкретно, то ће укључивати борбена возила пешадије "бредли", самоходне хаубице, оклопна возила, ХИМАРС ракете, као и друга средства и муницију.

Немачка је саопштила да ће да испоручи борбена возила пешадије "мардер" и системе противваздушне одбране "патриот".

Кремљ осудио немире у Бразилу

Песков је истакао да Русија осуђује поступке налогодаваца немира у Бразилу и подржава напоре председника те земље Луиза Инасија Луле да Силве да успостави ред.

"Наравно, најоштрије осуђујемо поступке подстрекача нереда. И апсолутно подржавамо бразилског председника Лулу да Силву, као и акције чији је циљ успостављање реда и владавине права у овој земљи", додао је он.

Песков је подсетио да је руски председник Владимир Путин недавно честитао бразилском колеги изборну победу.

"И даље високо ценимо напоре господина да Силве, његов развој билатералних односа", нагласио је руски званичник.

Присталице бившег бразилског председника Жаира Болсонара, који од краја прошле године протестују против резултата председничких избора, заузели су јуче конгресну зграду у бразилској престоници, упали на територију Палате Планалто, председничке резиденције, а такође и у зграду Врховног суда, пренели су локални медији. Полиција је привела више од 400 људи.

Лидери Русије и Француске одржавају контакте

Портпарол Кремља рекао је да лидери Русије и Француске Владимир Путин и Емануел Макрон одржавају контакте, иако је сада пауза у овом дијалогу.

"Што се тиче односа Путина и Макрона, знате да они одржавају контакт. Сада је дијалог паузиран, али у претходној фази контакт је био веома користан и веома конструктиван, упркос свим разликама" рекао је Песков.

О помиловању затвореника који су учествовали у специјалној операцији

Помиловање затвореника обавља се у складу са законом, рекао је Песков, коментаришући информацију да су помиловани наводно бивши затвореници који су као добровољци учествовали у специјалној војној операцији.

"Знате да се помиловање може извршити само указом председника. Односно, законом је предвиђена одређена процедура која почиње у местима где се затвореници држе, затим на регионалном нивоу, па на савезном нивоу, а затим председничким декретом. Помиловање се спроводи у складу са законом", додао је Песков.

Раније је шеф "Вагнерове групе" Јевгениј Пригожин рекао да је прва група бивших затвореника који су учествовали у специјалној војној операцији као добровољци у тој групи, завршила шестомесечни уговор и да су са ослобођени кривице.

image