Русија

Песков: Не знамо ништа о "мировном плану" Зеленског

Портпарол Кремља поручио да је очигледно да је политика САД у великој мери провокативна, као и да је забрана "Гаспрому" да купује гас по већој цени, одговор на поступке непријатељских земаља
Песков: Не знамо ништа о "мировном плану" Зеленскогwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва не зна ништа о новом "мировном плану" украјинског председника Владимира Зеленског, као и да је све што је он до сада рекао није реално, преносе "РИА Новости".

"Не знамо ништа о овоме. Чули смо изјаве председника Зеленског о разним корацима, па чак и о мировном плану. Али све што је Зеленски рекао до сада је речено без узимања у обзир тренутну ситуацију која се не може занемарити", поручио је Песков.

Зеленски је раније изјавио да је током онлајн говора на самиту Г20 изнео своју визију плана за обнову мира у Украјини, која се састоји од десет тачака. Амерички лист "Волстрит џорнал", позивајући се на изворе у европским и украјинским дипломатским круговима, сматра да украјински председник приводи крају свој мировни план у Украјини од десет тачака и намерава да изнесе своје идеје око фебруара.

Америчка политика провокативна

Песков је нагласио да је политика САД у великој мери провокативна и да је то очигледно.

"Ово је унутрашња ствар САД и тиче се сфере односа председника и Американаца. То се не тиче нас, већ чињеница да је америчка политика очигледно у великој мери провокативна, колонијалне природе, о чему је председник Бајден јуче и говорио", рекао је Песков.

Амерички председник Џозеф Бајден јуче је рекао да је њихова "политика постала тако зла, пристрасна, и да виде једни друге као непријатеље, а не суседе".

О сусрету Путина и Бајдена

Портпарол Кремља рекао је да нема наговештаја у вези са могућим сусретом председника Русије и САД Владимира Путина и Џозефа Бајдена.

"Нема наговештаја по овом питању", рекао је Песков новинарима.

Путин је јуче рекао да Русија никада није одбила преговоре са Украјином, већ је Кијев себи забранио да води дијалог, што изгледа помало необично, па чак и чудно. Након тога, координатор стратешких комуникација Савета за националну безбедност САД Џон Кирби рекао је да "САД сматрају да руско руководство није спремно за преговоре о решавању сукоба у Украјини".

Забрана куповине гаса "Гаспрому" - одговор непријатељским земаљама

Руски званичник је напоменуо да забрана компанији "Гаспром" за куповину гаса из европских предузећа нису одговор на западно увођење горње цене гаса, већ одговор на поступке непријатељских земаља.

"Ово је одлука која није везана за ново решење ЕУ. Ово је, у ствари, одговор на акције низа непријатељских земаља", нагласио је он.

О завршетку специјалне војне операције

Песков је додао да се сваки сукоб решава за преговарачким столом, док се у ситуацији са Украјином првенствено ради о завршетку специјалне војне операције по остварењу руских циљева.

"Наравно, сваки сукоб се завршава за преговарачким столом, то је више пута речено. Али, наравно, говоримо пре свега о брзом завршетку специјалне војне операције постизањем циљева Руске Федерације", истакао је Песков.

image