Русија

Захарова: Запад срећан због обнове куће нацисте Џафера Деве

Aктуелне власти сепаратистичког косовског региона, баш у време заоштравања између Приштине и Београда, одлучиле су да овековече сећање на ратног злочинца, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Запад срећан због обнове куће нацисте Џафера Девеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да покровитељи пројекта за обнову куће познатог албанског колаборационисте Џафера Деве ћуте, не зато што им је непријатно, већ зато што су срећни због тога.

Она је реаговала на најаву да ће из буџета привремених приштинских институција бити издвојено 300.000 евра за обнову куће Џафера Деве у Косовској Митровици, односно да Албанци не одустају од намере да кућу сарадника нациста из периода Другог светског рата претворе у институцију културе.

"За време Другог светског рата постојао је такав Албанац Џафер Дева – нациста, ослонац прво италијанских фашиста, а потом немачких нациста у делу Југославије у којем живе Албанци. Проверени ратни злочинац и окрутни џелат слао је Јевреје, Словене и Роме у немачке концентрационе логоре, организатор СС дивизије Скендербег. Саучесник специјалног представника команданта немачког Гестапоа Хајнриха Химлера, Јозефа Фицхума је човек који је направио крваву каријеру за време окупације", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Она је додала да је Џафер Дева радикални исламиста који је прогласио не само геноцид, већ и џихад против немуслиманског становништва окупираног дела тадашње Југославије.

"Да ли је чудо што је он 1945. дошао у контакт са америчким војним обавештајним службама и касније га је регрутовала ЦИА. Везе са нацистима омогућиле су му да избегне казну и мирно се настани у Калифорнији, где је живео до старости и умро крајем 70-их", нагласила је.

Како је Захарова подсетила, актуелне власти сепаратистичког косовског региона, баш у време заоштравања између Приштине и Београда, одлучиле су да овековече сећање на Џафера Деву.

"Сазнало се да је Приштина спремна да потроши 300 хиљада евра на рестаурацију мале троспратнице у којој је овај ратни злочинац живео током окупације. И то упркос протестима јеврејских организација, па чак и немачког амбасадора. Али Приштину није брига, а покровитељи САД, Британија, ЕУ – ћуте. Али не зато што им је било непријатно. Већ зато што су веома срећни због тога", додала је.

"На крају крајева, сви ти Курти, Зеленски, љубитељи узвикивања 'Слава Украјини!', 'Живела Белорусија!' само привидно оспоравају да су неонацисти. Мислим да није далеко час када ће рећи: 'Да, ми смо нацисти, али шта ћете нам урадити ако нас спонзорише ЕУ, а оружје испоручује САД'. Тек ћете видети шта ћемо урадити", поручила је руска званичница.

image