Русија

Захарова: Британија да призна да је крива за хуманитарну катастрофу у Индији

На основу просечних статистичких података и компаративне анализе, аутори научне студије закључују да је у периоду од 1880. до 1920. године, који се сматра врхунцем британске колонијалне владавине у Индији, око 100 милиона Индијаца било жртва колонистичке политике
Захарова: Британија да призна да је крива за хуманитарну катастрофу у Индијиwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портапролка Руског Министарства спољних послова Марија Захарова подсетила је на стварну штету коју је британска колонијална политика нанела становништву Индије наводећи да је у питању права хуманитарна катастрофа иако се у медијима и на интернету редовно појављују спекулације да је британска колонијална власт позитивно утицала на развој територија под контролом Лондона, међу којима је и Азија.

У медијима и интернет простору редовно се појављују спекулације о британском утицају са краја 10. и почетка 20. века у Индији, подсећа Захарова и упућује на недавно објављени материјал онлајн ресурса "мултиполариста.цом" чији чланак садржи изводе из студије економског антрополога Ј. Хицкела и његовог колеге Д. Саливана "Капитализам и екстремно сиромаштво: општа анализа реалног наднице, људски раст и морталитет од 16. века", објављеног у научном часопису "Ворлд девелопмент".

На основу просечних статистичких података и компаративне анализе, аутори закључују да је у периоду од 1880. до 1920. године, који се сматра врхунцем британске колонијалне владавине у Индији, око 100 милиона Индијаца постало жртва британске политике.

Подаци индијског пописа, који су Британци спровели током овог историјског периода, указују на повећање стопе смртности са 37,2 умрлих на 1000 људи 1880-их година до 44,2 умрлих на 1000 људи само 30 година касније.

Истовремено, материјал наглашава да студија не узима у обзир податке о милионима Индијанаца који су умрли од "глади коју је изазвала људска рука", настала кривицом Британаца у Бенгалу 1943.

"У том контексту, изјаве Черчила о ужасним догађајима у Бенгалу изгледају крајње расистички: 'Мрзим Индијанце. То су животиње са животињском религијом'. Британски премијер је недостатак мера за сузбијање глади правдао речима да се Бенгалци множе као зечеви", подсећа Министарство.

Ова хуманитарна катастрофа била је директна последица одлука британске колонијалне администрације и лично британског премијера Черчила који је наредио извоз жита из Индије за покриће потреба метрополе. Ова кривична дела су однела животе најмање 3 милиона Индијаца који су умрли од глади.

Публикација, позивајући се на податке индијског економисте В. Патнаика, указује и на то да је укупан износ богатства извезеног из Индије у периоду британске колонијалне владавине износио 9,2 билиона фунти стерлинга (око 45 билиона америчких долара).

"Објављени материјал треба сматрати још једним доказом мизантропске империјалистичке политике Лондона током колонијалне владавине. Подаци изнесени у чланку јасно показују како су се Британци обогатили на рачун Индије, експлоатисали и усмртили локално становништво које дубоко презиру", закључује Министарство.

image
VV inauguration
banner