Русија

Русија: Стварање НАТО двојника на Далеком истоку угрожава светску безбедност

Столтенбергово путовање у Јужну Кореју и Јапан је лош знак за стабилност на Далеком истоку, рекао је шеф међународног комитета Савета Федерације
Русија: Стварање НАТО двојника на Далеком истоку угрожава светску безбедност© Tanjug/ South Korea Presidential Office/Yonhap

Западни свет покушава да створи копију НАТО-а на Далеком истоку, те акције су провокативне и могу да буду опасне, каже Григориј Карасин, шеф међународног комитета Савета Федерације.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је у посети Јужној Кореји од 29. до 30. јануара, где се већ састао са јужнокорејским министром спољних послова Пак Чином. Током састанка, стране су разговарале о проблему са Северном Корејом и о односима Јужне Кореје и НАТО-а, закључивши да те односе треба јачати.

Одмах након посете Јужној Кореји, секретар НАТО-а ће посетити и Јапан.

"Столтенбергово путовање у Јужну Кореју и Јапан је лош знак за стабилност на Далеком истоку. Покушаји да се на Делком истоку створи аналог НАТО-а, или барем нека његова потпора узимају маха", написао је Карасин на Телеграму.

Сенатор је такође приметио да су "из тих земаља већ упућени ратоборни позиви да се испоруке наоружања Украјини појачају у циљу 'борбе против тираније'".

"С обзиром на геополитичку ситуацију и близину Кине, акције НАТО-а су крајње провокативне! Не могу другачије да гледам на то", закључио је Карасин.

Савет Федерације је раније упозоравао да САД користе Јапан за формирање новог театра војних операција против Русије и Кине по угледу на Украјину.

Док САД од Јапана праве још једног антируског и антикинеског "овна", истовремено елиминишу још једног свог глобалног економског конкурента, рекао је Андреј Климов, шеф Комисије Савета Федерације за заштиту државног суверенитета и спречавање мешања у унутрашње послове Русије.

image