Русија

Рјабков: Не смемо дозволити нуклеарни сукоб у Азији

Русија позива све стране укључене у ситуацију око Корејског полуострва да се концентришу на спречавање употребе нуклеарног оружја и да размисле о стварању мировног система заснованог на принципима равноправности
Рјабков: Не смемо дозволити нуклеарни сукоб у Азијиwww.globallookpress.com © MFA Russia

Русија позива све стране укључене у ситуацију око Корејског полуострва да се концентришу на спречавање нуклеарног сукоба у североисточној Азији, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков у интервјуу за "РИА Новости".

"Не бих желео да говорим о изгледима за отворен нуклеарни сукоб у североисточној Азији, јер све укључене стране треба да уложе напоре да се нуклеарни конфликт избегне", рекао је Рјабков.

Једини поуздан начин како би се решили бројни проблеми у сложеном подрегиону је стварање мировног система заснованог на принципима равноправности могло да помогне.

Рјабков је истакао да је Русија спремна за дијалог и отворена за конструктивне контакте са свим заинтересованим странама на основу заједничких иницијатива са Кином, "мапама пута" и Планом акције за свеобухватно решавање проблема Корејског полуострва.

Јужнокорејски председник Јун Сок-јеол је 11. јануара запретио да би његова земља могла да искористи туђе, или да прилично брзо направи своје нуклеарно оружје ако се ситуација са Северном Корејом додатно погорша. Према његовим речима Сеул и Вашингтон разговарају о размени информација, заједничком планирању и спровођењу таквих планова по питању нуклеарне имовине САД.

Касније је канцеларија јужнокорејског лидера исправила и разјаснила речи свог председника, наводећи да није мислио то што је рекао и да није дошло до промене става земље о фундаменталном поштовању Уговора о неширењу нуклеарног оружја.

Међутим, и северно-корејски вођа Ким Џонг Ун је најавио нуклеарно јачање земље масовном производњом нуклеарних бојевих глава, стварањем новог система интерконтиненталних балистичких ракета способних за тренутни контранапад и брзог завршетка извиђања.

Уговором о неширењу нуклеарног оружја који је на снази од 1970. године је утврђено да само пет земаља (СССР, САД, Велика Британија, Француска и Кина) може да поседује нуклеарно оружје и забрањује се стварање нових нуклеарних сила.

"Нуклеарна петорка" се обавезала да неће преносити нуклеарно оружје у друге земље и да неће помагати у његовом стварању, а остале уговорне стране – да неће прихватити нити створити атомску бомбу.

image