Свет

Столтенберг позива Јужну Кореју да наоружа Украјину, Сеулу то забрањује закон

Одлука је на вама, али морам да истакнем да је неколико НАТО савезника, који су водили политику да не испоручују оружје земљама у оружаном сукобу, сада тај став променило, истакао је генерални секретар НАТО
Столтенберг позива Јужну Кореју да наоружа Украјину, Сеулу то забрањује закон© Tanjug/Kim Min-Hee/Pool Photo via AP

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је Јужну Кореју да појача војну подршку Украјини, наводећи да су, после руске војне операције, и друге земље промениле своју политику да не испоручују оружје земљама у конфликту.

Столтенберг је у посети Јужној Кореји, после које ће отпутовати у Јапан, како би ојачао везе са америчким савезницима у контексту руске војне операције у Украјини и растућег надметања са Кином, пренео је Ројтерс.

Захваљујући се Јужној Кореји за хуманитарну помоћ Украјини, он је позвао ову земљу да учини више и почне да испоручује Кијеву и оружје.

"Одлука је на вама, али морам да истакнем да је неколико НАТО савезника, који су водили политику да не испоручују оружје земљама у оружаном сукобу, сада ту доктрину променило", истакао је Столтенберг.

Као примере навео је Немачку, Шведску и Норвешку.

"Ако не желимо да победи аутократија и тиранија, онда је Украјини потребно оружје, то је стварност", рекао је Столтенберг.

Поновио је и свој већ познати став да је веома важно да Русија не победи у овом рату, додајући да је то важно не само за Украјинце, већ да би се избегло да се пошаље погрешна порука "аутократским режимима", међу које је сврстао и Пекинг, да могу силом да добију оно што желе.

Он је Кину означио као земљу која је "високо на НАТО агенди", с обзиром на њено јачање војних капацитета и непредвидиво понашање у региону, како је образложио додајући да она није противник Северноатлантске алијансе.  

"Могли бисмо да сарађујемо са Кином по питањима попут контроле наоружања или климатских промена, али у исто време јасно је да Кина представља изазов за наше вредности, интересе и нашу безбедност", навео је Столтенберг.

Северна Кореја саопштила је да је Столтенбергова посета Сеулу увод у конфронтацију и рат и да доноси "мрачне облаке новог хладног рата Азијско-пацифичком региону".

На посету Столтенберга Јужној Кореји и Јапану, реаговао је и председник Међународног комитета Савета Руске федерације Григориј Карасин наводећи да је то покушај стварања пандана НАТО-у на Далеком истоку.

"Посета генералног секретара НАТО Јужној Кореји и Јапану је лоша порука за стабилност на Далеком истоку. Имајући у виду геополитичку ситуацију и близину Кине, акције НАТО-а не могу се оквалификовати никако другачије него као провокативне", написао је Карасин на свом Телеграм каналу.

Јужна Кореја потписала је велике уговоре са Пољском којима је обезбедила овој земљи стотине тенкова, авиона и друге војне опреме од почетка руске војне операције, али закон ове земље забрањује испоруку оружја земљи у оружаном конфликту.

У Сеул би данас требало да допутује и амерички министар одбране Лојд Остин који ће се састати са својим јужнокорејским колегом Ли Џонг Супом.

 

image