Русија

РТ ДЕ привремено престаје са радом: Слобода штампе више не постоји у Немачкој

Редакција је навела да се суочава са огромним притиском владе, медија, корпорација и других "који су покушали да ограниче њен новинарски рад и да ућуткају њен глас"
РТ ДЕ привремено престаје са радом: Слобода штампе више не постоји у Немачкојwww.globallookpress.com © Paul Zinken/dpa

Западне државе настављају прогон руских медија, а након што су замрзавањем новинарских рачуна успели да блокирају тв канал "РТ Франс", успели су да, "репресивним ограничењима слободе штампе и медија унутар ЕУ", исто то учине и са "РТ ДЕ продакшнс", огранком наше медијске мреже у Немачкој.

"Са жаљењем објављујемо одлуку о прекиду новинарских активности компаније у Немачкој. Међутим, садржај и извештавање РТ ДЕ остаће вам доступни на веб страници", саопштио је РТ ДЕ.

Они наводе да се суочавају се са огромним притиском владе, медија, корпорација и других "који су покушали да ограниче њихов новинарски рад и да ућуткају њихов глас".

"Чак и након забране емитовања у марту 2022. године, особље је веровало обећању ЕУ да мере санкција неће спречити медије и њихово особље да обављају друге активности осим активности емитовања у Унији, као што су истраживања и интервјуи. Али, девети пакет санкција усвојен у децембру 2022. године практично онемогућава нашим запосленима да дишу. Дозвољавајући да се санкционише слобода медија, ЕУ је показала да су саме вредности које наводно леже у сржи њеног постојања неосноване. Слобода штампе више не постоји у Немачкој", саопштио је РТ ДЕ.

Блокирањем РТ-а, ЕУ има за циљ да ућутка критички, непрозападни извор информација, наводи РТ ДЕ, који подсећа да је отежан приступ његовој веб страници, као и да је неколико друштвених медија блокирало њихове налоге.

"Сада је на свима нама да видимо да ли се у Немачкој и ЕУ може  бавити новинарством изван мејнстрим наратива. Ако вам се свиђају наши чланци, слободно их поделите где год да сте активни. Могуће је, јер ЕУ није забранила наш рад, или читање и дељење наших чланака. Али, Аустрија је, међутим, изменом Закона о аудиовизуелним медијским услугама од 13. априла 2022. унела промену у том погледу, која може да утиче и на приватне особе", навели су из "РТ ДЕ продакшнс".

image
VV inauguration
banner