Русија

Москва спрема мере због блокаде налога "РТ Франс": Запамтићете нас

Руска амбасада у Француској саопштила да ће због потеза француских власти да блокирају рачуне новинара "страдати публика која говори француски"
Москва спрема мере због блокаде налога "РТ Франс": Запамтићете насwww.globallookpress.com © Jaap Arriens/ZUMAPRESS.com

Министарство спољних послова Руске Федерације осудило је терорисање руских новинара у Француској и рекло да ће узвратне мере бити незапамћене, преносе "РИА Новости".

"Москва ће узвратити француским медијима у Русији након што су замрзнути банковни рачуни 'РТ Франс', француског огранка руског државног емитера. Мере ће бити такве да ће остати упамћене ако француске власти не престану да тероришу руске новинаре", нагласили су у Министарству.

Руска амбасада у Француској саопштила је да ће у овој ситуацији "страдати публика која говори француски".

Раније је шефица "РТ Франс" Ксенија Федорова рекла да су рачуни редакције у Француској блокирани, а банка је саопштила да су то урадили по налогу власти у вези са деветим пакетом санкција Русији усвојеним у децембру прошле године. 

Према њеним речима, упркос томе што се "РТ Франс" не појављује на листи санкција и има право да ради у Француској, таква одлука заправо онемогућава рад овог медија.

Девети пакет санкција против Русије усвојен је 16. децембра. Онима који су се нашли на том новом списку ЕУ забрањује улазак на своју територију, али и блокира имовину коју ови појединци имају у државама чланицама уније. На листи се нашло 40 посланика Државне думе, 44 члана Савета Федерације, пет руских партија, 20 чланова уставног суда, представници агенција за спровођење закона и особе из медија. Нове мере су уведене и против три банке и неколико телевизија – "НТВ", "Росија 1", "РЕН ТВ" и "Первиј канал".

image