Свет

"Слобода, једнакост, братство" данашње Француске: Париз блокирао рачуне "РТ Франс"

Сама чињеница постојања руских државних медија у Европи не да мира француским властима, поручила је главна уредница "РТ Франс"
"Слобода, једнакост, братство" данашње Француске: Париз блокирао рачуне "РТ Франс"www.globallookpress.com © Jaap Arriens

Рачуни француске редакције РТ - "РТ Франс" су блокирани, саопштила је данас руска редакција РТ, позивајући се на речи главне уреднице и председнице "РТ Франс" Ксеније Фјодорове. Вест је претходно први пренео француски "Монд".

"Добили смо писмо од наше банке у вези са блокадом рачуна 'РТ Франс' по налогу француских власти у вези са деветим пакетом санкција Европске уније, који је био усвојен у децембру. Упркос томе што се 'РТ Франс' не налази на санкционом списку и има право да послује у Француској, таква одлука фактички паралише наш рад. Очигледно је да сама чињеница нашег постојања не да мира француским властима", рекла је Фјодорова, одбивши да даје више коментара како не би угрозила ионако тежак положај новинара и других радника, пренео је ТАСС.

"Монд" је објавио да је блокирање рачуна последица одлуке Главне управе за трезор при француском Министарству економије и финансија.

Главна уредница РТ-а Маргарита Симоњан прокоментарисала је одлуку рекавши да је она "прави пример" чувене кованице "Liberté, égalité, fraternité". 

"Угашени су сви рачуни нашег 'РТ Франс'. Ето шта су слобода, једнакост и братство у данашњој Француској", написала је она на друштвеним мрежама.

Девети пакет санкција против Русије усвојен је 16. децембра. Онима који су се нашли на том новом списку ЕУ забрањује улазак на своју територију, али и блокира имовину коју ови појединци имају у државама чланицама уније. На листи се нашло 40 посланика Државне думе, 44 члана Савета Федерације, пет руских партија, 20 чланова уставног суда, представници агенција за спровођење закона и особе из медија. Нове мере су уведене и против три банке и неколико телевизија – "НТВ", "Росија 1", "РЕН ТВ" и "Первиј канал".

Хајка на руске медије у иностранству почела је још 2016, када је Европски парламент усвојио резолуцију у којој се истиче потреба супротстављања руским медијима, а пре свега "Спутњику" и "РТ". Почетком марта 2022. ЕУ је забранила емитовање сигнала ова два медија услед ескалације сукоба у Украјини. На списку су се нашле енглеска, немачка, француска и шпанска редакција РТ-а.

Француска редакција РТ-а безуспешно је покушала да оспори одлуку Европског суда о прекиду емитовања – ово тело потврдило је да има право да забрани емитовање сигнала руских медија јер они подржавају специјалну руску војну операцију у Украјини, иако није доставило конкретне доказе према којима би било показано да руски медији нарушавају било који од постојећих закона.

Ширење информација путем телевизија које финансира руска држава "може да представља значајну и директну претњу јавном реду и безбедности Европске уније", навели су тада у Европској унији у покушају да објасне оно што је, заправо, јасан пример гушења слободе речи, о чему су говорили и из Москве.

image