Русија

Русија најављује: И Африка се окреће националним валутама

Афрички континент брани свој суверенитет као и Русија, те се због тога не повинује тако лако притисцима са Запада, поручио је руски дипломата
Русија најављује: И Африка се окреће националним валутамаwww.globallookpress.com © Aleksander Polyakov

Русија води преговоре са великим бројем афричких земаља о преласку на трговину у националним валутама, изјавио је данас руски дипломата Олег Озеров за "РИА Новости".

"Наравно, то је комплексан процес који захтева одређене одлуке како од руских надлежних органа, тако и од афричких", објаснио је Озеров.

Истакао је да је Москва захвална оним афричким земљама које се придржавају умерене политике и додао да су сви напори Запада да дође до погоршања односа између држава афричког континента и Русије неуспешни.

"Ово изазива супротну реакцију, јер покушаји диктирања и наметања својих правила другим земљама изазива оштру реакцију од стране многих афричких земаља, које, баш као и Русија, бране свој суверенитет", поручио је дипломата.

"Захвали смо Африци због умерене и разумне политике према Русији. Ово се односи и на Египат", додао је.

Афричке земље, како је казао, у великом броју случају заузимају неутралан став према дешавањима у Украјини, без обзира на притиске.

Подсетимо, представнички дом Конгреса САД усвојио је нацрт закона "О сузбијању руских злонамерних акција у Африци", који Вашингтону даје могућност да казни афричке земље које се придржавају различитих спољнополитичких гледишта од Запада.

У исто време, Русија ће ове године у јулу у Санкт Петербургу одржати други самит Русија-Африка, док је први био одржан 2019. године у Сочију.

image