Свет

У БРИКС-у све спремнији за трговину у националним валутама уместо у доларима

Из Кине поручују да су спремни да наставе са иницијативама које би довеле до употребе националних валута у трговини и инвестирању унутар БРИКС-а
У БРИКС-у све спремнији за трговину у националним валутама уместо у доларимаwww.globallookpress.com © Cfoto

Кинеско Министарство трговине саопштило је данас да, у оквиру сарадње са земљама БРИКС-а, Пекинг планира да настави да ради на промовисању плаћања у националним валутама земаља чланица. Процеси ће зависити и од компанија које буду биле укључене у процес трговине и инвестиције. 

"Последњих година земље БРИКС-а активно су сарађивале у финансијском сектору и тако постигле значајан напредак. То је важно за стварање повољнијих услова и унапређење сарадње међу чланицама асоцијације", рекла је званична представница кинеског министарства, коментаришући перспективу процеса дедоларизације у оквиру организације.

Ипак, компаније, како је казала, саме процењују коју би валуту било најбоље користити, узимајући у обзир услове на тржишту, комерцијалне потребе и друге аспекте сарадње, што имплицира да ће одлука о обрачуну у националним валутама зависити од компанија које за то покажу интересовање, док ће држава овакве иницијативе подржати.

У том циљу, Пекинг је до сада радио на стварању све повољнијих услова за међународни обрачун између правних субјеката, напоменула је портпаролка министарства.

Она се осврнула и на успехе које је организација забележила током прошле године, док јој је председавала Кина.

"Постигли смо веома добре резултате. Према статистици царине, трговина Кине са чланицама БРИКС-а премашила је 550 милијарди долара и тиме забележила раст од 12,9 одсто", поручила је.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је наговестио да ће се на следећем самиту БРИКС-а, који је планиран за август ове године, говорити о креирању посебне валуте за земље чланице, како би се избегла манипулација од стране "тренутних господара међународног монетарног и финансијског система".

image