Русија

Руси пробили линију одбране у ЛНР, Кијев не очекује офанзиву као прошлог фебруара

Битке за Бахмут трајаће још дуго, поручио је Јевгениј Пригожин
Руси пробили линију одбране у ЛНР, Кијев не очекује офанзиву као прошлог фебруараwww.globallookpress.com © Ximena Borrazas

Министарство одбране Русије саопштило је током ноћи да су руске снаге успеле да пробију линију одбране Оружаних снага Украјине у Луганској Народној Републици (ЛНР), након чега су се украјинске снаге повукле неколико километара.

Како наводе из министарства, украјински војници напуштали су своје позиције у брзини, остављајући за собом тела погинулих сабораца, војну технику и опрему. Током повлачења, терен је миниран противпешадијским минама НАТО-а, преносе медији.

Истовремено, битке код Бахмута се настављају. Вођа "вагнероваца" Јевгениј Пригожин јуче је поручио да, према његовој процени, овај град неће бити ослобођен у скорије време, јер се битке воде малтене за сваку кућу.

"На северу се воде тешке битке. Не постоје предуслови да непријатеља опколимо у северним деловима града. Битке се воде за сваку кућу, за сваки квадрат. Имамо тежак задатак. Људи гину као у машини за млевење меса", рекао је Пригожин. 

Украјински портал "Страна.уа" пише да се из града, из државних објеката, износе архивска документа како не би доспела у руке Руса. На друштвеним мрежама кружи видео на којем се види како се износе документа из градске управе за образовање и пензиони фонд.

Западно од Бахмута, у граду Часив Јар, украјинске власти започеле су евакуацију чиновника и радника различитих предузећа, а примећено је и да из њега одлази велики број цивила, саопштили су из ЛНР. Није забележена евакуација болница и медицинских установа, иако се сви они који могу да напусте болницу по хитном поступку шаљу кући, додају из ЛНР.  

У међувремену, Руси јављају да су Оружане снаге Украјине стрељале групу лекара која се упутила ка граду Угљедару у ДНР, југозападно од Доњецка. Чињеница да се радило о медицинским радницима није зауставила Украјинце, рекли су из ДНР, додајући да су овакве акције и раније биле примећене и на другим деловима фронта. 

У граду је, према писању "Страна.уа", остало око 300 одраслих људи који одбијају да га напусте. Ипак, сва деца су успешно евакуисана. 

У Харковској области, Украјинци се боје офанзиве руских снага. Према ономе што пишу украјински медији, представник администрације те области којег су поставиле руске снаге поручио је да Оружане снаге Русије планирају да ослободе сва места у Харковској области која су до септембра била под контролом Руса, док су руски медији јуче пренели да Кијев шаље све већи број страних војника у Харков.

Украјина не очекује офанзиву као у фебруару прошле године

Анализирајући ситуацију на фронту, украјинско Министарство одбране саопштило је да не очекује да ће следећа руска офанзива бити иста као она од фебруара прошле године, када су се напади истовремено вршили у више праваца и са неколико страна. 

Русија ће, према њиховим подацима, нападе овај пут концентрисати на истоку. 

Данска и Холандија одбиле да Украјини пошаљу своје "леопарде"

Премијер Холандије Марк Руте рекао је да његова земља неће послати Украјини "леопард 2" тенкове, које је Хаг изнајмио од Немачке за потребе немачко-холандског батаљона, пренео је немачки "Велт". 

Овој одлуци придружила се и Данска. 

У исто време, разговори министара одбране земаља НАТО настављају се и данас. Данашња тема биће испорука тенкова Кијеву, написао је украјински министар одбране Резњиков на Твитеру. 

image
VV inauguration
banner