Русија

Украјина спрема провокацију: Оптужиће Русију за крађу радиоактивног материјала у Чернобиљу

Руско Министарство одбране је саопштило је да Кијев планира да оптужи Москву за наводну радиоактивну контаминацију територија Украјине
Украјина спрема провокацију: Оптужиће Русију за крађу радиоактивног материјала у Чернобиљуwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Уочи 11. заседања Генералне скупштине УН, Украјина, уз подршку САД и Европе, припрема провокацију чији је циљ да оптужи Русију за нарушавање нуклеарне безбедности, саопштило је руско Министарству одбране.

Спрема се провокација у Чернобиљу и околини како би се Русија оптужила за наводно "грубо кршење" Конвенције о нуклеарној безбедности током Специјалне војне операције (СВО).

Планирано је да се руска војска окриви за радиоактивну контаминацију територија Украјине и крађу радиоактивног материјала из нуклеарне електране у Чернобиљу.

"Главни циљ велике провокације кијевског режима је стварање негативне слике о Русији како би се извршио политички притисак на земаље које не подржавају западне санкције и како би се осигурало њихово 'исправно' гласање у УН за подршку кијевској 'формули мира', као и покретање иницијативе за незакониту конфискацију руске имовине у иностранству за подршку Украјини", наведено је у саопштењу.

У припреми такозваног независног закључка о наводним ефектима радијације на становништво, како наводе, укључени су стручњаци Управе за радијациону и нуклеарну безбедност Норвешке.

"Норвешки стручњаци су извршили 'истраживање' подручја, у насељима Буча, Гостомел и Ирпен, где су сачињени фалсификовани протоколи о наводном присуству 'радиоактивне контаминације' на овим територијама. На основу намештених истраживања радника нуклеарне електране у Чернобиљу, припремају се лажни докази за наводну крађу радиоактивних материјала, хемијских раствора и опреме контаминиране радијацијом коју је починила руска војска", прецизира се.

Из министарства наглашавају да су издвојена значајна финансијска средства за припрему пропагандног материјала које ће главни амерички и европски медији објавити, као и за израду специјализованог интернет сајта у циљу дистрибуције фабрикованих материјала на различитим језицима, а таргетирана група су Русији пријатељске земље.

Притом је западним медијима наложено да игноришу чињеницу да су представници Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) и Пентагона 9. марта 2022. године званично оповргли изјаву министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебе о наводном квару у систему хлађења нуклеарне електране у Чернобиљу и цурењу радијације, истиче се у саопштењу.

Подсетимо, у складу са званичном изјавом генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија, контрола над нуклеарном електраном у Чернобиљу је од 1. априла 2022. године у рукама Украјине.

Мисија ИАЕА је током прошле године неколико пута посећивала нуклеарку у Чернобиљу и сваки пут је потврдила нормалну радијациону позадину на станици и околним подручјима без икаквих одступања, закључујући да је радијациона ситуација у нуклеарној електрани у Чернобиљу стабилна.

Раније у уторак је председник покрета "Ми смо заједно са Русијом" Владимир Рогов рекао да украјинске власти припремају провокацију како би дискредитовали рад нуклеарке Запорожје. Према његовим речима, планирано је да се Русије оптужи да не може да гарантује безбедан рад електране.

Још раније 5. фебруара је руско Министарство одбране саопштио да, према информацијама које је потврдило више извора, Кијев намерава да изврши провокацију великих размера како би оптужио Москву за "ратне злочине".

image
VV inauguration
banner