Русија

Борбе око Бахмута трају, руска војска заузима Парасковјевку

Заузимање Парасковјевске, суседног села, сече пут којим украјинска војска добија залихе
Борбе око Бахмута трају, руска војска заузима Парасковјевкуwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly

Руске јединице се боре у области Парасковјевке, заузимање села ће пресећи последњи пут снабдевања Оружаних снага Украјине у Бахмуту (Артемовску), рекао је лидер ДНР Денис Пушилин за "Первиј канал".

Према његовим речима, након ослобођења Красне Горе, где се и даље чисти терен, појавила се могућност да се снага усмери на село Парасковијевка, где се већ воде жестоке борбе.

"Ово насеље нам омогућава да изађемо и блокирамо пут за Часов Јар, последњи пут којим се снабдевају украјинске трупе", рекао је званичник.

Нагласио је да команда Оружаних снага Украјине предузима предвидљиве акције, као што је блокирање слободног уласка у Бахмут, као и да руска страна не очекује да ће непријатељ одустати без борбе.

Руско Министарство одбране потврдило је јуче да су добровољци јуришних одреда уз ватрену подршку ракетних трупа и артиљерије ослободиле Красну гору у Доњецкој Народној Републици. Красна Гора и Парасковјевка се налазе између Бахмута и Соледара.

Бахмут је важно траснспортно чвориште за снабдевање украјинске војске, налази се у делу ДНР који контролише Кијев северно од Горловке.

Украјински председник Владимир Зеленски би могао да изгуби поверење Запада ако украјинска војска у Бхамуту буде опкољена или претрпи велике губитке, пише "Вал стрит џурнал".

"Кијев плаћа скупу цену за овај град, што би могло да поткопа кредибилитет администрације председника Зеленског и на домаћем и на међународном терену", пише лист.

Москва ће добити нову снагу, а Зеленски ће пасти у очима Запада, ако руска војска преузме контролу анд Бахмутом, наводи извор и додаје да руска војска наставља да се креће напред.

Пушилин је рекао да се жестоке борбе воде и око Угљедара, где руска војска полако напредује.

И потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко јавља да су на јужно-доњецком и запорошком правцу оперативно-тактичка авијација и артиљерија групе трупа "Восток" нанеле сложен ватрени пораз украјинској војсци.

"Украјинска војска је изгубила 40 војника, један тенк, три борбена оклопна возила и две хаубице Мста-Б и Д-30. Такође у области села Малиновка, Запорошка област, уништено је складиште муниције Оружаних снага Украјине", прецизирао је Марочко.

Министарство одбране Русије објавило је снимак борбеног рада минобацачких посада 2Б14 "Поднос" Централног војног округа у зони Специјалне војне операције.

image