Свет

Борељ: Хитно послати још муниције Украјини

Министар спољних послова Пољске Збигњев Рау изјавио је у Бриселу да ЕУ разматра куповину муниције за Украјину јер нема времена да је сама произведе
Борељ: Хитно послати још муниције Украјини© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ данас је на конференцији за новинаре после Савета министара спољних послова ЕУ изјавио да се Украјини мора послати више муниције и то брзо, те да се ради о данима.

"Ово је хитно, ради се о данима или можда два месеца, и на тако хитан захтев мора да се одговори са оним што постоји. Потребно је потражити од војне индустрије да појача производњу јер колико год брзо они могу да раде, то тражи време а муниција се троши веома брзо, брже него што се произоди. Земље чланице морају да дају приоритет украјинским захтевима из њихов садашњих залиха и капацитета", инсистирао је Борељ.

Он је појаснио да начин на који се сада води рат тако што Русија испаљује 50.000 граната дневно захтева више муниције за Украјину.

"Не говорим број граната које испаљује Украјина, али је тај број мањи, зато треба да радимо то што смо радили и досад али више и брже. Шаљемо муницију Украјини већ целе године и продужићемо, употребићемо и залихе муниције, а индустрија ће појачати производне капацитете али све то не може да се реши у једном дану", каже Борељ.

Додаје да треба "интензивирати напоре снабдевањем на европском нивоу" и поручује да је јасно да је најбољи начин да се  "то што имамо и што је већ на залихама" подели у следећим недељама".

Високи представник је прецизирао да ће ЕУ министри за одбрану 7. марта поднети њихове предлоге како да се појача војна подршка Украјини.

Министар спољних послова Пољске Збигњев Рау изјавио је данас у Бриселу да ЕУ разматра куповину муниције за Украјину јер нема времена да је сама произведе

"Занимљив предлог дала је Естонија у вези са општом набавком муниције за Украјину. Међутим, производња одбрамбеног оружја у ЕУ одговара мирнодопском периоду, а ми имамо посла са ратом у Украјини. Зато се разговара о набавци муниције изван ЕУ", рекао је Рау.

Пољски министар спољних послова је рекао да Савет за спољне послове није донео конкретну одлуку о овом питању, али је истакао да расправа није била безуспешна, преноси агенција Риа Новости.

Борељ сматра да данашња посета америчког председника Џозефа Бајдена Украјини "показује важност која се даје украјинској борби."

"То је начин да се покаже да ЕУ, САД, Канада и Велика Британија као и друге земље, потпуно подржавају Украјину. Не знам да ли ће ова посета имати директан конкретан утицај, али показује посвећеност САД", оценио је Борељ.

image