Свет

Борељ признао: Прошла година није била лоша за Русију

Економија Руске Федерације успела је да се избори са прошлогодишњим изазовима и санкцијама Запада
Борељ признао: Прошла година није била лоша за Русијуwww.globallookpress.com © David Zorrakino

Економија Руске Федерације успела је да се избори са прошлогодишњим изазовима и санкцијама Запада, тако да се не може рећи да је прошла година јако лоше утицала на економску ситуацију у земљи, поручио је данас шеф европске дипломатије Жозеп Борељ. 

"Прошла година није била лоша за руску економију. Зашто? Па зато што су цене енергената нагло порасле и то десет пута. А ми смо и даље зависили од њих, морали смо да наставимо да купујемо њихов гас, није било алтернативе. Цене су биле веома високе", објаснио је Борељ.

Европска унија је од Русије добијала око 40 одсто свог гаса, подсетио је. Ипак, како је данас рекао, ситуација је сада другачија и ЕУ из Русије увози свега 6 одсто гаса од укупне количине овог енергента који добија од трећих страна.

Дипломата је додао и да не сматра да ће Русија наћи замену за европско тржиште.  

Руско Министарство економије саопштило је у децембру да је економија и до шест пута у бољем стању него што су очекивали на Западу.

Почетком ове године, министар економије изјавио је да ће инфлација на крају другог квартала 2023. пасти и испод циљаних четири одсто.

image