Русија

Небензја: Европа је у амбису, односи Русије и ЕУ практично не постоје

Европска унија је "прогутала" то што су њени најближи савезници дигли у ваздух гасовод Северни ток и притом гура под тепих чињенице како не би изазвала незадовољство САД, рекао је руски дипломата
Небензја: Европа је у амбису, односи Русије и ЕУ практично не постоје© Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

Односи Русије и Европске уније настављају да падају у амбис, у који је већ потонула и цела уједињена Европа, рекао је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја, говорећи на састанку Савета безбедности УН.

"Прошли пут, када је у Савету безбедности расправљано о питањима сарадње УН и ЕУ у јуну 2022. године, дошли смо до закључка да је, захваљујући напорима Брисела, дно односа Русије и ЕУ пробијено. Испоставило се да испод овог дна постоји читав понор, где су не само наши односи, којих, заправо, више и нема, већ и цела уједињена Европа", рекао је он.

Дипломата је приметио да у Европи тренутно цвета русофобија невиђених размера. "Ми смо, наравно, знали да русофобија мирује у недрима Европе, али, нисмо могли ни да слутимо колика је она заправо велика", рекао је руски дипломата.

Русофобија није ограничена само на манијакалну жељу да се Русија порази на фронту у Украјини, већ, према његовим речима, иде много даље, на радост најпримитивнијих, укорењених русофоба у Пољској и у балтичким државама.

Према његовим речима, ЕУ полемише како најбоље да распарча и уништи Русију, а изјаве званичника ЕУ о "добросуседству" са Руском Федерацијом испоставиле су се као бајке за прикривање борбе против Москве рукама Кијева, рекао је Небензја.

ЕУ "прогутала" експлозије на Северном току

Европска унија је "прогутала" то што су њени најближи савезници дигли у ваздух гасовод Северни ток, и притом гура под тепих чињенице како не би изазвала незадовољство САД, рекао је Небензја.

"Једно је јасно - никада у историји Европе није било такве немоћи у економској сфери, нити такве сервилности према САД. Дошло је до тога да је Брисел ћутке прогутао то што је његов најближи савезник дигао у ваздух гасоводе у Балтичком мору, чију изградњу су платили европски инвеститори", приметио је дипломата.

Према његовим речима, Европска унија је навучена на "тешке дроге", тј. на амерички скупи течни природни гас. "Радујући се што је скочила са 'руске гасне игле', ЕУ је постала зависна од 'тешких дрога' – скупог америчког течног природног гаса", рекао је он.

Годину дана након потпуног раскида веза са Русијом, раст БДП-а уједињене Европе је стао близу нуле, притом, рекордне стопе инфлације су двоцифрене, истакао је Небензја.

Руски дипломата је још једном нагласио да оружје које Запад обилато шаље у Украјину само продужава конфликт и чини га крвавијим.

"Повећавањем испорука оружја Кијеву, Европска унија и остатак Запада приближавају свет самоубилачком сукобу", сматра руски дипломата. 

image