Свет

Небензја: Запад није заинтересован за објективну истрагу саботаже Северног тока

Кина је поздравила руски нацрт резолуције поднет у УН, и упозорила да изјаве САД о неумешаности у саботажу нису довољне
Небензја: Запад није заинтересован за објективну истрагу саботаже Северног токаwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Прва рунда консултација о руском нацрту резолуције о стварању комисије за истрагу саботаже у Северном току оставља утисак да Запад није заинтересован за објективан процес, рекао је стални представник Русије при Уједињеним Нацијама Василиј Небензја, на седници Савета безбедности УН.

"Ових дана наши експерти расправљају о тексту који смо предложили, међутим, након првог круга, стичемо утисак да западни експерти нису заинтересовани за објективну међународну истрагу... што само појачава наше сумње", рекао је Небензја, преносе "РИА новости". 

Небензја је такође оценио да истрага Данске, Шведске и Немачке о околностима саботаже Северног тока има за циљ прикривање трагова.

"Ако могу тако рећи, истраге које спроводе скандинавске државе и Немачка не само да нису транспарентне, већ су усмерене искључиво на прикривање трагова и заштиту САД", указао је он и додао да се сви захтеви Русије "бахато игноришу." 

Министарства спољних послова Данске, Шведске и Немачке су у писму упућеном Савету безбедности УН данас навела да су истраге и даље у току, али и даље остаје нејасно када ће бити завршене.

Шведска и Данска, у чијим је ексклузивним економским зонама дошло до експлозија, закључиле су да су гасоводи којима се преноси природни гас из Русије у Немачку намерно дигнути у ваздух, али није речено ко би могао бити одговоран.

Пекинг: Изјаве САД о саботажи нису довољне

Кина поздравља руски нацрт резолуције поднет Савету безбедности УН и сматра да је изузетно важно да се одобри међународна истрага о саботажи гасовода Северни ток, рекао је Џанг Јун, стални представник Народне Републике Кине при УН, а преноси ТАСС.

Он је приметио да је саботажа Северног тока довела до значајне штете по енергетску безбедност, као и да изјаве Сједињених Држава о њиховок неумешаности нису довољне.

Подсетимо, у фебруару је истраживачки новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш објавио да су гасоводе дигле у ваздух Сједињене Државе уз помоћ Норвешке.

Према Хершовим открићима, рониоци америчке морнарице поставили су експлозив на цевоводе током лета 2022. под окриљем војне вежбе НАТО-а у Балтичком мору, а експлозив је активиран даљински три месеца касније како би се избегла сумња.

Руска мисија при УН је прошле недеље затражила састанак Савета безбедности УН о нападима на Северни ток за 22. фебруар.

image
VV inauguration
banner