Русија

Гласање на Ист риверу, Аналена Бербок: Повеља УН да важи за Украјину, али не и за Србију

Покушај изолације Русије и Владимира Путина је пропао, признаје чак и "Вашингтон пост"
Гласање на Ист риверу, Аналена Бербок: Повеља УН да важи за Украјину, али не и за Србијуwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka

Чланице Генералне скупштине УН-а усвојили су резолуцију којом се "позива на мир у Украјини" и повлачење Русије. 

Резолуцију је подржала 141 земља, а против је било њих седам: Русија, Белорусија, Северна Кореја, Сирија, Мали, Еритреја и Никарагва.

Суздржане су биле 32 земље - међу њима и две најмногољудније земље света, Кина и Индија.

Tоком гласања нису одобрени амандмани Белорусије који, између осталог, предвиђају позив на преговоре и забрану испоруке наоружања Кијеву.

Минск је предложио да се из документа уклоне одредбе које Москву чине одговорном за почетак сукоба и позивају је да одмах повуче своје трупе из Украјине.

Пре гласања, Аналена Бербок, немачка министарка спољних послова, "очитала је лекцију" о миру у свом говору у УН. Она је истакла да "имамо мировни план испред себе, а он се зове Повеља УН". 

"Принципи Повеље УН, који се односе на сваку државу, веома су једноставни: суверена једнакост, територијални интегритет и забрана употребе силе", издекламовала је Бербокова, показујући "импозантно" познавање онога што је написано, али исто такво незнање када је у питању (недавна) историја. Или, напросто, бахатост.

Јер Немачка сматра да принципи Повеље УН не важе за Србију, такође чланицу УН, којој чланице НАТО-а на најбруталнији начин газе територијални интегритет и суверенитет, почев од употребе силе - бомбардовањем. Дакле, оно што министарка Бербок каже али се не усуђује да изговори: Повеља УН важи за све, осим за Србију.

Иако резолуције Генералне скупштине УН нису обавезујуће и углавном имају симболичан значај, Западу је јако стало да кроз њих оствари пи-ар победу. 

Међутим, покушај изолације Русије и Владимира Путина је пропао, признаје чак и "Вашингтон пост", наводећи да две трећине светске популације живе у земљама које су се уздржале од осуде Русије кроз придруживање западним санкцијама.

Иако амерички званичници истичу да је велика већина (141 од 193) чланица Уједињених нација гласала за осуду Русије због започињања Специјалне војне операције, лист указује да су само 33 државе увеле санкције Русији, као и да сличан број земаља Украјини шаље оружје.

Осим тога, упркос напорима Запада да руској војној операцији припише глобалну инфлацију и прехрамбену кризу, велики број земаља за такву ситуацију криви управо западне санкције Русији, а не Русију.  

image