Русија

Путинови "љубазни специјалци"

Оно по чему су припадници ССО у глобалним размерама постали познати јесте израз "вежливые люди" ("љубазни људи") који осликава начин њиховог опхођења са окружењем, а које је професионално и учтиво
Путинови "љубазни специјалци"www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Дан Снага за специјалне операције (ССО) се обележава сваког 27. фебруара у складу са указом председника Руске Федерације од 26. фебруара 2015. године. То је један од незаборавних дана у модерној историји руске армије.

Датум празника није случајно изабран. Наиме, 27. фебруара 2014. године група наоружаних људи без видних ознака муњевито је заузела зграду Врховног совјета и зграду Владе Аутономне Републике Крим, која је у то време била у саставу Украјине, а наредних дана и аеродром у Симферопољу укључујући и друге објекте од стратешког значаја на овом полуострву.

Поред кључне улоге у борбеним дејствима, јединице ССО су учествовале и у стабилизацији територије на полуострву Крим где су веома брзо створени услови за мирно и безбедно одржавање референдума о припајању Крима Русији, који је одржан 16. марта 2014. године.

Задаци и циљеви

Снаге за специјалне операције су високомобилна, врхунски оспособљена, и технички опремљена група снага у оквиру Министарства одбране Руске Федерације, која је намењена за извршавање специјалних задатака у циљу заштите руских националних интереса, како у земљи, тако и у иностранству. Основна карактеристика ових снага је да се стално налазе у режиму пуне борбене готовости, спремне да брзо реагују и међу првима уђу у битку са непријатељем, без обзира на време, локацију и временске услове.

Главни задаци ССО обухватају широк спектар задатака које стандардне јединице нису у стању да изврше. Њихова специјалност су извиђачко-диверзантске акције у дубини непријатељске територије, герилско/партизанско ратовање, организација контрадиверзантских и противгерилских активности, противтерористичка борба, обавештајне и пропагадне активности итд.

Ради се о веома прилагодљивим јединицама које се на фронту могу употребити практично по свим начелима савремене војне вештине. Ове снаге имају способност да дејствују у оквиру мешовитих борбених група које су састављене из више родова војске, али и потпуно самостално, са извесним простором за ситуационо деловање у зависности од тренутног стања на терену. По правилу, њихове операције носе ознаку тајности, а са њима су упознати највиши официри руске војске (команданти оперативно-стратегијских групација на фронту).

Селекција и обука

Основни темељ ових снага је селекција људства, које ће постати део Снага за специјалне операције. У јединице ССО могу да уђу само проверени људи, који су се већ истакли у систему одбране тј. потребно је да имају искуство рада и живота у трупи. Они морају да поседују висок ниво психофизичких способности које су у равни са врхунским спортистима, као и надпросечну интелигенцију. У процесу базичне селекције учествују специјалисти за изградњу опште и специјалне физичке припреме, као и војни психолози, који током селекције и обуке реализују велики број тестова и интервјуа са будућим припадницима ових јединица.

Програм обуке је веома сложен и захтеван, Он се реализује у неколико центара за обуку и специјалистичких наставно-образовних одељења. 

Припадници ССО пролазе комплетну падобранску и диверзантску обуку са сегментима екстремног преживљавања, оспособљавају се да управљају и користе различита борбена и специјална возила укључујући и пловна средства, пролазе обуку на најсавременијим комуникационим уређајима, средствима за извиђање и детекцију која укључују и шпијунску опрему, увежбавају начине и поступке инфилтрације и боравка у непријатељском окружењу, где се ослањају на проучавање његовог менталитета и навика, кроз учење језика са географским варијететима итд.

За успешно савлађивање овако захтевне обуке на располагању ССО су практично сви модели пешадијског наоружања које се користи у јединицама руске војске, али и велики број примерака оружја које се налази у употреби страних специјалних јединица и армија.

Будући специјалци морају да буду оспособљени да рукују лаким артиљеријским оруђима, лаким преносивим ракетним ПВО системима, да управљају извиђачким и ударним - "камиказа" беспилотним летелицама, широким дијапазоном минско-експлозивних средстава, упознају са различитим моделима оптоелектронских уређаја као и компактним преносним уређајима за радио и сателитску везу.  

Историјат формирања

Пре 23 године на обалама језера Сењеж (Московски регион) образован је 322. Центар за обуку специјалних јединица у оквиру ГРУ (в/п 92154) који је касније преименован у Центар специјалне намене "Сењеж".  Великом реформом руске војске која је започела 2008.године у оквиру Центра се образује Команда за специјалне операције која је директно потчињена начелнику Генералштаба руске војске.

Неколико година касније се у кругу Центра за специјалне операције "Сењеж" образује Команда снага за специјалне операције (КССО) са разрађеним планом увећања ССО кроз формирање девет бригада специјалне намене, са паралелним растом бројног стања постојећих бригада овог типа распоређених по територијалном принципу.

На иницијативу генерала Герасимова ове јединице добијају још један Центар специјалне намене који је изграђен у атару села Кубинка-2 (Московски регион), а 2014.године високомобилне десантно-јуришне јединице ССО реализују успешну војну вежбу на полигону у Кабардино Балкарској Републици на надморској висини од 4.500 метара.

Борбена употреба

Ове јединице су веома успешно употребљене у борби против сомалијских пирата као и извођењу противтерористичких операција на Северном Кавказу.

Ипак, ССО је своје највеће успехе постигао у оквиру руске операције у Сирији, где су се истакли у атентатима на високопозициониране лидере терористичких организација које су деловале на простору ове земље, као и навођења високопрецизних ваздухопловних и артиљеријских убојних средстава против тачкастих циљева у дубини непријатељске територије.

Састави ССО су посебно били ангажовани на истоку земље у борби против формација Исламске државе и дали немерљив допринос у њиховом разбијању и ослобађању територије у троуглу Палмира-Рака-Дејр Ез Зор, као и Бици за Алепо. Током ове кампање јединице ССО су претрпеле и извесне губитке, где су њени пали борци до самог краја неретко демонстрирали јуначко држање.

Ове јединице су ангажоване и у Специјалној војној операцији у Украјини која је још увек у току. Оне су учествовале у низу операција и бојева у регону Мариупоља, Мелитопоља, Херсона, Кијева, Харкова. Јединице ССО су демонстрирале високу оспособљеност и мотивацију приликом извршавања борбених задатака где су непријатељу нанети тешки губици у живој сили и материјално-техничким средствима.

image
VV inauguration
banner