Русија

Уништена већина НАТО технике у Украјини

Већину војне опреме коју је Запад испоручио уништиле су руске трупе, истакла је Спољнообавештајна служба
Уништена већина НАТО технике у Украјини© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Руска војска је уништила већину војне технике коју је запад предао Украјини, саопштила је Спољнообавештајна служба.

"Спољнообавештајна служба располаже информацијама да су у периоду агресије на Русију од децембра 2021. године, земље НАТО-а испоручиле Оружаним снагама Украјине 1.170 система ПВО, 440 тенкова, 1.510 пешадијских возила, 655 артиљеријских система", наводи се у извештају.

Поред тога, Кијев је од својих савезника добио 9.800 ракета за вишецевне ракетне бацаче, 609.000 противтенковских пројектила и 1.206.000 граната.

"Већину војне опреме коју је Запад испоручио уништиле су руске трупе", истакла је Спољнообавештајна служба.

Русија је прошлог пролећа послала протесну ноту земљама НАТО-а због испоруке оружја Украјини. Министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да би сваки терет који садржи војну опрему постао легитимна мета Русије.

Према речима дипломате, САД и алијанса су директно укључени у сукоб – не само снабдевањем оружја, већ и обучавањем особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

Украјинци се спремају за одбрану Часов Јара

Украјинска војска спрема се за одбрану терена код града Часов Јара, западно од Бахмута, поручио је данас потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

"У делу код насеља Часов Јара примећено је повећање утврђења и контингента украјинских трупа. Противник активно минира путеве који се могу користити за прилаз њиховим позицијама и гради друге баријере", изјавио је Марочко за "РИА Новости".

Подсетимо, Часов Јар је битно место јер се користи за снабдевање Оружаних снага Украјине. Блокада пута који води ка граду омогућила би руским снагама да лакше и брже ослободе Бахмут, оценио је претходно вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин.

Југоисточно од Часов Јара, према речима пензионисаног потпуковника из ЛНР, украјински војници даљински минирају околна места забрањеним противпешадијским минама "Лепесток".

Саветник Пушилина Јан Гагин потврдио је данас за медије да украјинска војска користи забрањено наоружање, које се може класификовати као хемијско.

"Противник покушава да користи хемијско оружје од почетка конфликта, од 2014. године. За њега нема никаквих правила", рекао је Гагин, додајући да се најчешће користе гасне гранате из САД, Уједињеног Краљевства или Израела.

Према његовим речима, одређени број бораца на овај начин задобио је повреде у борбама у правцу Бахмута, а током лета били су случајеви и коришћења отровних аеросола, токсичних једињења који могу изазвати тровање или смрт, путем коришћења пољопривредних квадрокоптера (малих летећих објеката).

image