Русија

Русија на петогодишњицу инцидента у Солсберију: Тражимо детаљне информације од Лондона

Велика Британија још увек не може да пружи никакве поуздане информације о "случају Скрипал" премда га радо користи у антируској пропагандној кампањи, рекла је Марија Захарова
Русија на петогодишњицу инцидента у Солсберију: Тражимо детаљне информације од Лондонаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Москва ће наставити да тражи од Лондона детаљне информације о инциденту у Солсберију и доследно тежи утврђивању истине с обзиром да британска позиција остаје недоследна, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Наставићемо доследно да тежимо истини у контексту очигледних недоследности у британској позицији. Наставићемо да захтевамо детаљне и званичне информације од власти Велике Британије, као и испуњавање њихових међународно-правних обавеза у конзулату које је потребно нашим суграђанима", истакла је Захарова у званичном саопштењу поводом пете годишњице инцидента.

Москва најоштрије осуђује покушаје Лондона да Руску Федерацију прогласи одговорном за оно што се догодило, нагласила је руска званичница и додала да инсистира на објективној истрази.

"Поново вас подсећамо да, упркос бројним апелима руске стране и позивима на одговоран дијалог, Лондон и даље одбија да разговара и заједнички истражује овај инцидент, услед којег су страдали грађани Русије. Британци занемарују и своје међународне обавезе, укључујући и билатералну Конзуларну конвенцију из 1965. године", нагласила је Захарова, напомињући да Лондон још увек не може да пружи никакве поуздане информације о "случају Скрипал" премда га радо користи у антируској пропагандној кампањи.

Према британској верзији инцидента који се десио 4. марта 2018. године, бивши пуковник руске војне обавештајне службе ГРУ Сергеј Скрипал, који је осуђен у Русији због шпијунаже у корист Велике Британије, и његова ћерка Јулија били су изложени нервном агенсу "Новичок" у Солсберију.

Лондон остаје при тврдњи да је супстанца наводно развијена у Русији, и зато оптужује Москву да је умешана у инцидент. Руска страна је категорички одбацила све спекулације у вези са тим.

Специјалисти из лабораторије у британском Портон Дауну нису успели да утврде порекло супстанце којом су, како се претпоставља, Скрипалови отровани.

Тереза ​​Меј, тадашња шефица британске владе, обавестила је 5. септембра 2018. године британски парламент о налазима истраге, наводећи да су двојица Руса са пасошима на имена Александар Петров и Руслан Боширов, за које британске обавештајне службе тврде да су агенти ГРУ, осумњичени су за покушај убиства Скрипалових.

Сами Петров и Боширов су у интервју за телевизијски канал РТ негирали ове оптужбе. Касније је главно седиште полицијске агенције у Енглеској "Скотланд Јард" именовало и Дениса Сергејева, такође агента ГРУ, као учесника у "случају Скрипал".

Нервни агенси, као хемијско оружје УН класификују као оружје за масовно уништење, у складу са УН резолуцијом 687, која је усвојена у априлу 1991. године, а њихова производња и складиштење је забрањени Конвенцијом о хемијском оружју из 1993. године.

Руска амбасада у Лондону: Британија је "измислила" инцидент у Солсберију да би оптужила Русију

Британске власти су "измислиле" хемијски инцидент у Солсберију како би почеле да припремају становништво земље за сукоб са Русијом, саопштила је руска амбасада у Лондону, преноси ТАСС.

Амбасада сматра да је ова провокација у 2018. години можда изгледала као једнократни инцидент који је коришћен да би се угушили конструктивни елементи који су постојали у односима Русије и Велике Британије у то време.

"Сада схватамо да званични Лондон није био заинтересован за потрагу за истином", наводи се у извештају амбасаде.

Руско дипломатско представништво је нагласило да "током свих ових година британске власти нису утврдиле праве околности онога што се догодило, и непромишљено су одбиле сарадњу коју нуди Русија, док су притом тврдоглаво понављале оптужбе на рачун Руске Федерације.

"Временом, посебно у контексту русофобичне хистерије изазване на Западу прошле године, очигледно је да су догађаји из 2018. били само 'експеримент' у систематској информативној и психолошкој кампањи са циљем демонизације Русије", наводи се у извештају.

Амбасада је додала да је упућена нота британском Министарству спољних послова са захтевом да се разјасни ситуација са здрављем и локацијом Сергеја и Јулије Скрипал.

"Нажалост, још увек не знамо ништа о судбини наша два држављана који су нестали на британском тлу. Наша многобројна питања и апели упућени властима Уједињеног Краљевства у вези са околностима инцидента у Солсберију и тренутном ситуацијом Сергеја и Јулије Скрипал остају без одговора. Став Лондона је грубо кршење права наше земље и руских грађана, као и кршење међународних обавеза из два суштински важна документа – Бечке конвенције о конзуларним односима из 1963. године и билатералне Конзуларну конвенцију из 1965. године", саопштила је руска амбасада.

image