Русија

Поново цензура: Јутјуб забранио канал руских пранкера

Руски пранкери кажу да је ово политички потез и да Јутјуб користи своју популарност у дискриминаторске сврхе
Поново цензура: Јутјуб забранио канал руских пранкераwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress/Global Look Press

Руски пранкери Вован и Лексус (Владимир Кузњецов и Алексеј Стољаров) саопштили су да је Јутјуб блокирао њихов канал "Шоу Вил".

"Наш Јутјуб канал 'Шоу Вил' је обрисан. Такође, са платформе је избрисан и канал наших пријатеља 'Телега онлајн'", наводи се у саопштењу.

Пранкери су оценили да је то политички потез, рекавши да Јутјуб користи своју популарност у дискриминаторске сврхе.

"Јутјуб је одлучио да потпуно уклони све што, по њиховом мишљењу, представља претњу", нагласили су.

Како се наводи, канал је блокиран због кршења правила Јутјуба.

Вован и Лексус познати су по телефонским шалама са познатим људима. Како је рекао Владимир Кузњецов, разлог за блокаду би могла да буде шала објављена 1. марта, у којој је учествовао бивши британски министар спољних послова Вилијам Хејг.

У разговору са руским пранкерима, који су позвали господина Хејга у име бившег украјинског председника Петра Порошенка, он је рекао да и "даље редовно комуницира са премијером Ришијем Сунаком и указује му на потребу повећања испоруке оружја Украјини".

"Главни разлог зашто је ово урађено је како би се спречило да страна публика чује своје политичаре", навео је Вован разлогом за блокаду.

Истовремено, Вован и Лексус су подсетили да имају канале на руским платформама Рутјуб и ВКонтакт, као и на Телеграму и Редиту.

Њихов канал блокиран је и у јуну 2022. Тада је Кузњецов рекао да се то догодило након шале са бившим председником САД Џорџом Бушом, којем су се представили као украјински лидер Владимир Зеленски.

Јутјуб редовно блокира руске налоге од почетка 2022. године, као што су РТ и Спутњик. Као одговор, стижу позиви да се Јутјуб блокира у Русији.

image