Русија

Руски сенатор: САД и ЕУ налогодавци државног удара у Грузији

Упркос томе што русофоби и даље седе у парламенту и влади Грузије, неопходно је променити власт у земљи на изборима, а не као резултат крвавих обојених револуција које плаћају стране владе, поручио је Андреј Клишас
Руски сенатор: САД и ЕУ налогодавци државног удара у Грузији© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Председавајући Одбора за уставно законодавство Савета Федерације Русије Андреј Клишас изјавио је да су САД и ЕУ извеле државни удар у Грузији, док строго ограничавају сваки страни утицај на својој територији.

"САД и ЕУ, које строго ограничавају свако страно мешање у своје унутрашње ствари на својој територији, као одговор на покушај Грузије да схвати шта се дешава са страним финансирањем бројних невладиних организација на територији Грузије, одлучиле су да организују неуставни државни удар у Тбилисију", написао је Клишас на Телеграму.

Он је нагласио да САД и земље ЕУ позивају грузијску владу да се понаша уздржано према демонстрантима, док је америчка полиција пуцала на демонстранте током упада на Капитол.

"Упркос томе што русофоби и даље седе у парламенту и влади Грузије, неопходно је променити власт у земљи на изборима, а не као резултат крвавих обојених револуција које плаћају стране владе", закључио је он.

Грузијски парламент усвојио је нови закон о страним агентима, док су се противници нових прописа суочили полицијом на улицама престонице Тбилисија.

Нови Закон о транспарентности и страном утицају предвиђа формирање регистра невладиних организација, медија и других правних ентитета које финансирају стране државе.

Усвајање закона подржали су посланици владајуће партије Грузијски сан, а уколико председница те земље Саломе Зурабишвили одбије да га потпише, они ће покушати да надгласају њен вето.

На хиљаде демонстраната окружило је зграду парламента у Тбилисију. Демонстранти су користили молотовљеве коктеле и ватромет против полиције.

image