Свет

Полиција сузавцима растерује демонстранте у Грузији (ВИДЕО)

Сукоби између полиције и демонстраната избили су у уторак након што је грузијски парламент изгласао предлог закона који захтева да свака организација која прима више од 20 одсто средстава из иностранства буде регистрована као страни агент
Полиција сузавцима растерује демонстранте у Грузији (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Специјалне снаге полиције у Тбилисију истерале су хиљаде демонстраната из авеније Руставели у центру грузијске престонице користећи сузавце.

Људи су у паници бежали по суседним улицама, вичући увреде на рачун власти. У близини парламента налазе се екипе хитне помоћи које пружају прву помоћ повређенима. Демонстранти помажу једни другима да се изборе са дејством сузавца тако што једни другима испирају очи физиолошким раствором и нуде воду, преносе "РИА новости".

Вечерас је на хиљаде демонстраната окружило зграду парламента у Тбилисију. Демонстранти су користили молотовљеве коктеле и ватромет против полиције, јављају медији.

У Тбилисију су у уторак ујутру почели протести против закона о страним агентима који је синоћ усвојен.

Грузијска полиција користила водене топове и сузавце како би деблокирала зграду парламента и одбила демонстранте, јављају локални медији. Преноси протеста уживо показују демонстранте који покушавају да на силу уђу у зграду парламента.

Опозициони лидер Гиорги Вашадзе је током вечерашњих протеста позвао владајућу партију "Грузијски сан" да одмах повуку нацрт закона, који је грузијска опозиција поредила са руским законима о страном утицају.

Грузијски опозиционар је изјавио да министарство има један сат да повуче нацрт, иначе ће активисти прећи на "друге кораке", преносе "РИА новости". Други захтев демонстраната је ослобађање појединаца који су претходно приведени током протеста, преносе руски медији.

Након што је рок ултиматума истекао, Вашадзе је позвао демонстранте да "мирно и ненасилно" опколе парламент.

Приведено више од 70 демонстраната, повређени полицајци и цивили

Према писању медија, до сада је ухапшено више од 70 демонстраната, а грузијско Министарство унутрашњих послва саопштило је да је у "насилним акцијама" демонстраната током јучерашњих протеста повређено око 50 полицајаца, а неколико њих је хоспитализовано и потребна им је операција. Министарство је саопштило да су током сукоба повређени и цивили, не наводећи више детаља.

Како се наводи у саопштењу, грузијске власти су у више наврата безуспешно позивали демонстранте да се повуку, указавши да је полиција "била принуђена да доследно користи сразмерну силу и специјална средства принуде" зарад успостављања реда.

Међутим, грузијски опозициони посланик Гиорги Вашадзе оценио је да је реакција полиције била "несразмерна".

Документ "О транспарентности страног утицаја"

Док владајућа странка подржава документ, опозиција сматра да је нацрт закона "руска верзија", те да удаљава земљу од Европе. Према документу "О транспарентности страног утицаја" планирано је да се у Грузији формира регистар невладиних организација и медија које добијају средства од страних држава, односно да се свака организација која прима више од 20 одсто својих средстава из иностранства заведе као "страни агент".

Представници владајуће странке "Грузијски сан", која представља парламентарну већину, саопштили су да подржавају нацрт закона те да уколико председница стави вето на документ они ће ипак покушати да "прогурају" закон.

Реакције председнице Грузије, САД и лидера владајуће странке

САД су исказале своју подршку демонстрантима, а амбасада у Тбилисију осудила је усвајање закона као "мрачан дан за демократију" у Грузији. Стејт департмент је саопштио да би Вашингтон могао да уведе санкције влади због гушења протеста.

Председница Грузије Саломе Зурабишвили снимила је видео обраћање из Њујорка у уторак увече, у којем је такође осудила нацрт закона и обећала да ће на њега ставити вето. Зурабишвили је претходно служила као француски амбасадор у Грузији, а постала је грузијски држављанин – и министар спољних послова – након "Ружичасте револуције" коју су подржале САД 2003.

Иракли Кобахидзе, лидер владајуће партије "Грузијски сан", осудио је наводну жељу опозиције да понови "револуцију шпијуна" која је Грузији донела "девет антиевропских година мучења, изнуде, цензуре и губитка 20 одсто територије".

"Грузијско друштво је данас довољно зрело да не дозволи нову револуцију истих шпијуна или повратак у прошлост", рекао је Кобахидзе новинарима. Он је предвидео да ће се "на крају страсти смирити" и да ће нови закон обезбедити транспарентност у погледу тога ко финансира "екстремистичке организације" које се баве "бољшевичком пропагандом."

"Ако не заштитимо државу од шпијунских планова, не само да нећемо постати чланови Европске уније, већ ћемо изгубити и наш суверенитет", рекао је Кобахидзе.

image