Русија

Путин: Бесмислица је да су саботажу на Северном току извршили украјински аматери

Никакви аматери то нису могли да учине, поручио председник Русије
Путин: Бесмислица је да су саботажу на Северном току извршили украјински аматериwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Русија не може да спроведе сопствену истрагу терористичког напада на Северни ток јер јој није дозвољено да посети место злочина, рекао је руски председник Владимир Путин. 

Коментаришући наводе да је украјинска група учествовала у експлозији, он је навео да је то потпуна глупост.

"Потпуна бесмислица је да су саботажу на "Северном току" извршили украјински аматери", рекао је председник Русије.

"Очигледно је реч о терористичком нападу на државном нивоу, никакви аматери то нису могли да учине", поручио је Путин. 

Он је напоменуо да Русија од Данске тражи да деактивира још једну експлозивну направу у близини Северног тока, али да још увек није стигао одговор.

Истакао је да су САД биле заинтересоване за подривање Северног тока, али је навео да гасоводи Северни ток 1 и 2 имају будућност уколико европски партнери буду поново размишљали о националним интересима. 

Путин је рекао да је могуће да је у извршењу терористичког напада коришћено више експлозивних направа, од којих су неке експлодирале, а неке не.

"Наводно, постављено је неколико експлозивних направа, од којих су неке експлодирале а неке нису. Разлози за то су нејасни", рекао је руски председник.

Путин је изјавио да су Европљани изгубили свој ген за независност, суверенитет и национални интерес.

"Чињеница је да су Европљани, по мом мишљењу, изгубили ген за независност, суверенитет и национални интерес. То је генерација данашњих политичара, они уопште немају инстинкт за национални интерес", рекао је он.

image