Русија

Русија доставила преписку о саботажи Северног тока

Русија није била обавештена о току истраге инцидента који се прошлог септембра догодио на руским гасоводима у Балтичком мору, рекао је истакнути руски дипломата при УН
Русија доставила преписку о саботажи Северног токаwww.globallookpress.com © Lev Radin

Први заменик сталног представника Руске Федерације при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански поручио је данас да је руска страна предала својим партнерима у УН копију преписке Москве с Данском, Шведском и Немачком о истрази саботаже Северног тока. 

За ове три земље, које се баве истрагом прошлогодишњег инцидента на гасоводима у Балтичком мору, Пољански је раније рекао да одбијају да Русији дају било какву информацију о току истраге, те да настављају да држе Москву по страни иако се ради о гасоводу чији је власник руска компанија "Гаспром", док је Москва главна погођена страна.

"Наше колеге у УН ће сада моћи да се увере да ове три земље нису говориле истину када су изјављивале да су Русију обавештавале о току истраге", написао је Пољански на Телеграму, надајући се да ће подаци које је изнела Москва утицати на чланове УН да подрже иницијативу о стварању међународне комисије за објективну истрагу инцидента. 

Руска страна наставља да захтева спровођење објективне истраге, о чему недељама говоре њени званичници, док Шведска, Данска и Немачка, које нису искључиле да је на гасоводима дошло до планиране саботаже, све време одбијају да јавно говоре о току и резултатима истраге.

Представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова јуче је упозорила да то што Запад не допушта Москви да се укључи у истрагу и што одбија конструктивну сарадњу показује да западне земље намерно не допуштају да дође до разоткривања истине.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев јуче је поручио да зна да Лондон и Вашингтон имају капацитете и специјална одељења која би могла извести онакав терористички напад, али да не може са сигурношћу да каже ко је крив за саботажу.

Додао је да не верује да је Кијев умешан у то, упркос медијским натписима који тврде супротно, јер Украјина, како је казао, нити има користи од саботаже, нити има специјалце који би могли да изведу онакав терористички напад. 

"Тврдње да САД и Велика Британија нису умешане у терористички напад се, очигледно, промовишу јер се рачуна на то да је јавност неспособна да расуђује логички", објаснио је јуче овај руски званичник.

image