Русија

МСП Русије: Немачки медијски простор карактерише јака русофобија

Руско Министарство спољних послова примећује да у западним медијима постоји процес дехуманизације руског војника и грађана уопште
МСП Русије: Немачки медијски простор карактерише јака русофобијаwww.globallookpress.com © Carsten Koall

Информације о Русији у немачком медијском простору карактерише јака русофобија, немачки медијски мејнстрим наставља своју пропагандну кампању усмерену на намерно обликовање имиџа Русије као агресивне државе непријатељски настројене према Немцима, наводи се у званичном саопштењу руског Министарства спољних послова о недавним лажним публикацијама у немачким медијима.

С друге стране, како наводи Министарство, "стидљиви покушаји несистемских медија да дају алтернативну слику спољнополитичких дешавања, па и оних у контексту специјалне војне операције и ситуације у Украјини, озбиљно су потиснути".

Министарство је саопштило да је немачка штампа користила спекулације о умешаности руске амбасаде у организовање и финансирање акције масовног полагања цвећа на уништени руски тенк, који је био постављен наспрам зграде дипломатског представништва у Берлину.

"Провокација са постављањем уништеног руског тенка Т-72 у близини руске амбасаде у Берлину, осмишљеног да ојача антируски наратив, пропала је и наочиглед јавности одиграла улогу против њених организатора који симпатишу кијевске неонацисте", објашњава Министарство.

И заиста, акција није наишла на разумевање немачких грађана, од којих су многи, уместо сценаријем прописане "осуде" Русије пожурили да се солидаришу са њом полагањем цвећа на уништено борбено возило.

Због неочекиваног расплета, немачки медији упрли су прст у "руску пропаганду".

Бројни медији, међу којима је и "Дојче веле", покушали су окриве руске дипломате за церемонију полагања цвећа на тенк, а ту лаж је одмах демантовао руско дипломатско представништво у Немачкој, објавивши детаљан коментар својих информативних извора.

Ту нису стали, већ су, наставља министарство, ширили дезинформације о терористичком нападу украјинских диверзаната у Брјанској области, и друге лажи које дискредитују Оружане снаге Русије.

"Разне публикације, укључујући и новине 'Тагесшпигел' и 'Франкфуртер рундшау' као по поруџбини, изнеле су смешну претпоставку да је напад у Брјанску (...) провокација Кремља. Наводно, то је учињено да би се компромитовао кијевски режим, као да акције самог Кијева нису довољно компромитујуће", наводи се у саопштењу.

Као главни аргумент у прилог овој верзији користили су "непобитан" аргумент - вербалне спекулације саветника украјинског председника Михајла Подољака.

Руски МСП је немачким новинарима поручило да, уколико себе заиста сматрају представницима ове професије, а не пропагандистима, прочитају изјаве председника Руске Федерације, ФСБ-а и МСП-а Русије, као и бројне видео и фотографске доказе.

Још један задатак који су немачким медијима доделили њихови налогодавци је ширење лажи о "зверствима" које је наводно починила руска војска.

Министарство примећује да постоји процес дехуманизације руског војника и грађана уопште.

Један број мејнстрим публикација оптужио је Русију да је починила "ратне злочине" дистрибуирајући извештај међународне истражне групе "Мобајл џастис тим", у коме се наводи да су током "окупације" Херсона руске специјалне службе организовале мучилишта "која је финансирала руска држава", кроз које је наводно прошло неколико хиљада људи, подсећа Министарство.

Ако је веровати немачким медијима, такве мреже су део плана Кремља да "потчини, преваспита или убије украјинске јавне лидере и неистомишљенике".

"И није најгора метода којом покушавају да припишу Русији крајње монструозне методе којима се користи управо Служба безбедности Украјине (СБУ) више од годину дана и према сопственим грађанима и према Русима. Поражава чињеница да je западним, тј. немачким медијима и украјинским организаторима овог безобразлука требало толико времена да пронађу и припреме све детаље", истиче Министарство у саопштењу.

Министарство је подсетило да, за разлику од украјинских оружаних формација, чије је једно од главних оруђа застрашивање и физичко елиминисање неистомишљеника, Русија у оквиру СВО, предузима све могуће мере да минимизира штету и губитке међу цивилима.

"Време је да немачки 'новинари' јасно виде и почну да преносе читаоцима како војници под контролом кијевског режима нападају цивиле, методично гарантирају школе, болнице и другу цивилну инфраструктуру. Истина ће сигурно победити", закључено је у саопштењу.

image