Русија

Две жртве украјинског терористичког напада на руској територији

У насељима Климовског рејона Брјанске области Русије пронађена је велика количина експлозивних направа разних врста, у току је претрес околине и уклањање мина, саопштила је Федерална служба безбедности Руске Федерације
Две жртве украјинског терористичког напада на руској територији© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Ситуација у насељима Климовског рејона Брјанске области Русије, у којима је група украјинских диверзаната извела терористички напад, под контролом је органа безбедности.

Председник Русије Владимир Путин окарактерисао је акцију као терористички напад.

Пронађена је велика количина експлозивних направа разних врста, у току је претрес околине и уклањање мина, саопштила је Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије.

Група украјинских диверзаната претходно је упала на руску територију, тачније Климовски округ Брјанске области, пренеле су "РИА новости".

Диверзанти су пуцали на аутомобил, усмртили две собе одраслу особу и ранили десетогодишње дете које је превезено у болницу и није у животној опасности, саопштио је гувернер региона Александар Богомаз.

Процењује се да су украјински диверзанти за таоце узели најмање шест особа, од којих двоје деце.

"Диверзантска група данас је продрла из Украјине на територију Климовског округа у селу Љубечане", написао је Богомаз на Телеграму.

Према првим подацима, око 40 украјинских диверзаната држало је неколицину житеља у Брјанској области као таоце у продавници.

"Федерална служба безбедности Русије и Министарство одбране Руске Федерације предузимају мере за неутралисање наоружаних украјинских националиста који су нарушили руску државну границу", саопштио је ФСБ.

Претходно су Оружане снаге Русије обориле украјинску беспилотну летелицу изнад Сурашког округа Брјанске области. 

Руски председник Владимир Путин неће ићи у Ставропољску Покрајину поводом ситуације у Брјанској области.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Путинов састанак са сталним члановима Савета безбедности заказан за 3. март.

"Данас није планирано одржавање седнице Савета безбедности РФ, за сутра је планиран састанак са сталним члановима Савета". 

image