Русија

Путин о глобалној економији и санкцијама: Нисмо ми створили те проблеме

Руска економија добија нови квалитет, развија се по новом моделу, поручио је руски председник
Путин о глобалној економији и санкцијама: Нисмо ми створили те проблеме© Tanjug/ Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Потешкоће у економији које су уздрмале светску економију није Русија стварала већ Запад уводећи јој једносмерне санкције и ограничења, рекао је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници Конгреса руског савеза индустријалаца и предузетника у Москви.

Према његовим речима, последњи пад БДП-а, 4,7 процената, забележен је у јуну прошле године, и то због једносмерних санкција са Запада предвођеним САД, ограничења цена и проблема које је изазвао Запад а не Русија.

Упркос изазовима које су задесиле Русију, а са којима се ниједна земља у свету није суочила у модерној историји, позитивне тенденције руске економије добијају на снази, рекао је председник Русије.

"Руска економија добија нови квалитет, развија се по новом моделу, о чему сам причао у федералном обраћању", рекао је руски председник.

Раст промета трговине у Русији ће у априлу достићи пет одсто, јер је, како је рекао Путин, заснован на стабилности тржишта рада, нижој инфлацији и већим зарадама.

"Трговински суфицит Русије од 332 милијарде долара у 2022. години може се назвати 'добром музиком'", казао је он и додао да ће Русија превазићи претњу средњорочних негативних ефеката санкција.

Земље еврозоне покушавају да убеде све у скори колапс руске економије, а њихова инфлација је већа, рекао је Путин и додао да му није јасно ко даје савете западним земљама.

Ко другоме јаму копа сам у њу упада

Запад је пре годину дана везао руке својим фирмама наредивши им да напусте Русију, а самој Русији су предвиђали велику депресију, празне полице, масовни дефицит производа и пропаст економије, указао је руски председник.

"Све то није задесило Русију, него њих саме", казао је Путин.

"Дошло је до тога да западни лидери својим грађанима предлажу да уместо салате и парадајза једу репу. Добра је репа", казао је председник Русије и додао да, ако им треба репа, морају да дођу у Русију, јер, захваљујући њеном плодном земљишту, даје богате плодове.

Пред руским бизнисом стоје велике могућности и "ту шансу нећемо пропустити, јер неће проћи ни сат времена и компаније које су нас напустиле ће желети да се врате", казао је руски председник.

Према његовим речима, рупе на тржишту које су се отвориле након одласка западних компанија попуниле су домаће компаније, и онда је дошло до развоја.

Мислили сте да је на Западу боље– а шта ћемо сад?

"Јасно је да је у Русији основа нашег постојања и будућност наших породица и наше деце. Тек кад то схватимо, и наш бизнис ће кренути да цвета и свако од нас ће моћи да се реализује у потпуности", рекао је Путин.

Што више наших бизнисмена дели исто мишљење, то ће Русија бити јача, нагласио је он и истакао да ће власти подржати одговорне послове и компаније које нису усмерене на краткорочне резултате, већ на стратешки развој.

Међутим, израз "непријатељске земље" не одражава тачно ситуацију, постоје непријатељске елите, и њихов рад је штетан, не можемо сву кривицу пребацивати само на наше партнере са Запада, рекао је председник Русије Владимир Путин.

"У одређеном броју земаља постоје непријатељске елите, нељубазни владари, а политички систем је, нажалост, у многим земљама такав да људе са прилично ниским нивоом образовања и културе често подиже на врх", нагласио је Путин.

О бубашвабама и бубарусима

Руски председник Владимир Путин рекао је да је задржао пријатељство са свим својим пријатељима у Немачкој, којих тамо, како је данас навео, има много и сва та пријатељства су опстала.

"Моји прави немачки пријатељи су остали са мном, увек смо се смејали и шалили једни с другима", открио је Путин.

Према речима шефа државе, пошто су Русија и Немачка суседи, постоје међусобне шале.

"Тако рецимо ми Прусе зовемо бубашвабе, које у Немачкој зову Руси", рекао је он и додао да се међу комшијама увек догађају такве међусобне шале.

Путин је напоменуо да су пре догађаја 2022. године, када су страни произвођачи аутомобила напустили руско тржиште, главни партнери руске ауто-индустрије биле познате немачке компаније.

"Стално су се освртали да виде шта има да каже славна принцеза тамо преко мора", рекао је Путин, мислећи на завршетак сатире Александра Грибоједова из 19. века "Јао од духовитости", која гласи `Ах, мој Боже, шта ће рећи кнегиња Марија Алексејевна`.

Он додаје да се све време било освртања "на галаму која је долазила из Вашингтона и размишљања како да се смисли неки корак ка сарадњи са њима".

"Али, томе је коначно дошао крај и завршило се са оним што сада имамо, па је можда боље да ствари буду мало дефинитивније", додао је он.

image
VV inauguration
banner