Свет

Кулеба: Русија ефикаснија у производњи наоружања од Запада, требају нам "патриоти"

Кулеба је позвао Вашингтон да усвоји "максималистички приступ" питању војне помоћи
Кулеба: Русија ефикаснија у производњи наоружања од Запада, требају нам "патриоти"Getty © Dursun Aydemir/Anadolu

Државе на западу заостају за Русијом када су у питању напори да се повећа стопа производње одбрамбене индустрије, што доводи у сумњу способност САД и њихових савезника да одрже тренутни светски поредак, изјавио је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба.

Кулеба је у интервјуу за "Форин полиси" изнео став да САД треба да "траже проблеме у себи, а не у Украјини" приликом развоја стратегије за сукоб са Моксвом.

"Русија је постала ефикаснија у производњи наоружања од читавог западног савеза. То је лош знак. Ствари се морају променити ако смо озбиљни у намери да обранимо свет какав познајемо", рекао је шеф украјинске дипломатије.

Он је америчкој администрацији поручио да треба да се запитају: "Шта то радимо погрешно ако не можемо да помогнемо свом савезнику да победи?"

"Ако не можете да произведете довољно ракета за пресретање да помогнете Украјини како би победила у рату против државе која жели да уништи светски поредак, како ћете онда победити у рату са противником који можда буде јачи од Русије?", додао је Кулеба.

Кулеба је позвао Вашингтон да усвоји "максималистички приступ" питању војне помоћи и почне да третира Русију као "непријатеља" са којим се не може преговарати док је Владимир Путин на месту председника.

Министар спољних послова Украјине је додао и да је Кијев "захвалан" за додатних 60 милијарди помоћи из САД, али тврди да би морал био још више повећан да је Вашингтон у оквиру ток пакета укључио и системе ПВО "патриот".

image