Русија

Си Ђинпинг: Кина жели са Русијом да очува светски поредак (ВИДЕО)

Више од 100.000 људи пратило је Боинг 747 компаније Ер Кина
Си Ђинпинг: Кина жели са Русијом да очува светски поредак (ВИДЕО)© РТ

Кинески председник Си Ђинпинг допутовао је у државну посету Москви где ће се састати са председником Владимиром Путином.

На аеродрому га је дочекао заменик руског премијера Дмитриј Чернишенко.

Лет авиона кинеског лидера био је међу најпраћенијим на свету. Више од 100.000 људи пратило је "боинг 747" компаније Ер Кина на лету до Москве.

Кинески председник борави у посети Русији од 20. до 22. марта на позив председника Руске Федерације. Ова посета ће бити његово прво путовање у иностранство након што је поново изабран за шефа државе на трећи мандат.

Си Ђинпинг је упутио писмо уочи доласка Руској Федерацији, у ком каже да му је драго да још једном крочи на земљу кинеског пријатељског суседа Русије и да борави у државној посети овој земљи.

Он је у име кинеске владе и кинеског народа пренео искрене поздраве и добре жеље руској влади и руском народу.

"Пре десет година био сам у првој државној посети Русији као председник Народне Републике Кине и заједно са председником Путином отворио ново поглавље у свестраном развоју кинеско-руских односа. Кина и Русија су пре десет година ојачале и развиле билатералне односе засноване на несврставању, неконфронтацији и односима не-анти-треће стране, успостављајући нови модел односа великих сила заснован на узајамном поштовању, мирној коегзистенцији и сарадњи у којој сви добијају", наводи се у писму.

Према његовим речима, политичко поверење између двеју страна је продубљено, практична сарадња наставља да се шири, међународна сарадња је постала блиска и делотворна, а међугенерацијско пријатељство се укоренило у срцима људи.

"Резултати развоја кинеско-руских односа донели су опипљиве користи народима двеју земаља и дали важан допринос развоју и напретку света. Као велике светске силе и сталне чланице Савета безбедности УН, Кина и Русија играју важну улогу у међународним пословима", додао је.

Како је навео кинески лидер, у турбулентном и променљивом свету, Кина је спремна да настави да сарађује са Русијом на чврстом одржавању међународног система са УН у центру, међународног поретка заснованог на међународном праву и основних норми међународних односа заснованих на циљевима и принципима Повеља УН, подржава истински мултилатерализам, промовише мултиполарни свет и демократизацију међународних односа, да унапреди глобално управљање у праведнијем и рационалнијем правцу.

"Током моје посете, радујем се дубинској размени мишљења са председником Путином о билатералним односима и главним међународним и регионалним питањима од заједничког интереса, као и изради плана за стратешку интеракцију и практичну сарадњу између Кине и Русије у новој ери. Сигуран сам да ће посета донети плодне резултате и дати нови подстицај здравом и стабилном развоју свеобухватног стратешког партнерства између Кине и Русије", закључио је Си.

Како је саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, састанак председника Сија и руског лидера Владимира Путина почеће око 14:30.

Како се очекује, кинески лидер ће разговарати са председником Русије Владимиром Путином о најосетљивијим питањима, укључујући ситуацију на међународној сцени.

Према речима репортера, на улицама Москве примећен је велики број билборда који поздрављају долазак председника Кине у Русију, а на аеродрому је приређен дочек уз војни оркестар.

image